Scielo RSS <![CDATA[Información tecnológica]]> https://scielo.conicyt.cl/rss.php?pid=0718-076420110001&lang=en vol. 22 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> https://scielo.conicyt.cl/img/en/fbpelogp.gif https://scielo.conicyt.cl <![CDATA[<b>Los Verdaderos Autores de una Publicación Internacional</b>]]> https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642011000100001&lng=en&nrm=iso&tlng=en <![CDATA[<b>Determination of the Remediation Effectiveness of Soils Accidentally Contaminated by Sulphuric Acid by Geophysical Methods</b>]]> https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642011000100002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Este trabajo muestra que el diagnóstico de suelos contaminados con sustancias peligrosas después de la remediación puede realizarse con técnicas no invasivas, en menos tiempo, con menor costo y evitando los riesgos de contaminación cruzada de muestras del método invasivo. Los métodos no invasivos utilizados para este caso particular de una contaminación accidental con ácido sulfúrico concentrado fueron el de inducción electromagnética y el método geoeléctrico. De acuerdo con los resultados obtenidos, se concluye que la utilización complementaria de ambos métodos permite realizar un diagnóstico correcto de la efectividad de la remediación.<hr/>This work demonstrates that the diagnosis of soils that have been contaminated with dangerous substances after remediation can be done with non invasive techniques, with cost and time reduction, and avoiding the sample cross contamination risks of invasive methods. The non-invasive methods used in this particular case of accidental contamination with concentrated sulphuric acid were electromagnetic induction and geoelectric. According to the results, it is concluded that the complementary use of both methods allows making a correct diagnosis of the remediation effectiveness. <![CDATA[<b>Hexavalent Chromium Removal by a <i>Paecilomyces </i>sp Fungal Strain Isolated from Environment</b>]]> https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642011000100003&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se aisló un hongo resistente y capaz de remover cromo hexavalente a partir del medio ambiente de una zona cercana a la Facultad de Ciencias Químicas, Universidad de San Luis Potosí en México. La cepa fue identificada como Paecilomyces sp, en base a sus características macro y microscópicas. La biomasa fúngica remueve eficientemente Cromo (VI) en solución y puede utilizarse para descontaminar nichos acuáticos contaminados, ya que 1 g de biomasa fúngica remueve 100 y 1000 mg/100 mL del metal a una y tres horas de incubación, y elimina totalmente 297 mg Cr(VI)/g de tierra contaminada.<hr/>A fungal strain resistant to Cr (VI) and capable of removing the oxyanion from the médium was isolated from the environment near the Chemical Science Faculty, University San Luis Potosí in México. The strain was identified as Paecilomyces sp, by macro and microscopic characteristics. It was concluded that this fungal biomass can be used for the removal of Cr (VI) in aqueous solutions, since 1 g of fungal biomass removes 100 y 1000 mg/100 mL of this metal after one and three hours of incubation, and removes 297 mg Cr (VI) from contaminated soil. <![CDATA[<b>Synthesis and Refining by Rietveld Method of the perovskite phase obtained using Oxalate Co-precipitation Method</b>]]> https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642011000100004&lng=en&nrm=iso&tlng=en Material cerámico del tipo perovisquita SrCo0.8Fe0.2O3-δ fue sintetizado usando el método de co-precipitación en medio oxalato. Durante los análisis térmico-gravimétrico y térmico-diferencial (TG/DTA) se verificó que independientemente de la naturaleza del reactivo o agente precipitante adoptado en la síntesis del precursor, la curva termogravimétrica presenta tres etapas, con pérdida de masa total de aproximadamente el 40 %. Mediante difracción de rayos X se verificó que el tamaño medio del cristalito fue de aproximadamente 77,22 nm utilizando nitrato de Hierro III, casi un 83 % superior al obtenido usando oxalato de Hierro III (42,23 nm). Sin embargo, la variación del agente precipitante no afectó prácticamente al tamaño mediano de cristalino (42,95 nm y 42,23 nm). El material presenta isotermas de tipo II, con una superficie específica de aproximadamente 4,41 m²g-1.<hr/>Powders of perovskite SrCo0.8Fe0.2O3-δ were synthesized using oxalate co-precipitation method. According to the thermal gravimetry and differential thermal analysis (TG/DTA), total mass loss was 40 % corresponding to three different steps and the precipitant agent as well the starting chemical elements have no influence on the process. Perovskite phase was identified by x-ray diffraction and the average crystallite size was 77.22 nm using ¡ron nitrate (III) as starting material while 42.23 nm were obtained using ¡ron oxalate (III). Ammonium oxalate and equimolar mixtures of ammonium oxalate and oxalic acid were used as precipitant agents and the results shown that these reactants have no influence on the average crystallite size (42.95 nm and 42.23 nm). The material presents isotherms of type II, with especific surface of approximately 4,41 m²g-1. <![CDATA[<b>Glucose Biosensor based on a Graphite-Epoxy-Platimum- Glucose Oxidase dispersed Biocomposite</b>]]> https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642011000100005&lng=en&nrm=iso&tlng=en El objetivo del trabajo consistió en desarrollar un biosensor de glucosa basado en las propiedades electroquímicas de un compósito grafito-epoxi-platino-glucosa oxidasa. La industria de alimentos y bebidas demanda métodos analíticos rápidos, precisos y confiables para evaluar y asegurar la calidad de sus productos y optimizar sus procesos. El desarrollo de biosensores enzimáticos amperométricos representa una opción viable que satisface estos requerimientos. El potencial de trabajo y la caracterización de la respuesta del biosensor desarrollado se determinaron por voltamperometría de barrido lineal y amperometría, respectivamente. La respuesta del biosensor fue máxima a 600 mV, su tiempo de respuesta fue de 20 segundos en un intervalo de concentración de respuesta lineal de 0.1 a 5 mM de glucosa y sensibilidad de 1.4 μA/mM. La estabilidad y vida útil del biosensor desarrollado dependen de la frecuencia de uso y el biocompósito actúa como reservorio de enzimas y de mediador electroquímico.<hr/>The aim of this work was to develop a glucose biosensor based on electrochemical properties of a graphite-epoxy-platinum- glucose oxidase composite. The food and beverage industry demand fast, precise and reliable analytical methods to evaluate and to assure the quality of its products and to optimize its processes. The development of amperometric enzyme biosensors represents a viable option that satisfies these requirements. The working potential and the characterization of the response of the biosensor were determined by cyclic voltammetry and amperometry, respectively. The biosensor response was máximum at 600 mV, with a response time of 20 seconds within the concentration range of linear response from 0.1 to 5 mM glucose and sensitivity of 1.4 μA/mM. The stability and lifetime of the proposed biosensor depend on the frequency of use, where the biocomposite acts as a reservoir of enzymes and electrochemical mediator. <![CDATA[<b>Effect of Oxidants and Surfactants on bread quality made with Enzymatically inactivated Pea Flour <i>(Pisum sativum)</i></b>]]> https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642011000100006&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se estudió el efecto de oxidantes y emulsionantes sobre la calidad del pan elaborado con incorporación de harina de arvejas inactivadas. Se determinó volumen específico y se realizó evaluación sensorial. Se utilizó Análisis de Variancia (ANOVA) y Test de Rango Múltiple de Duncan. Se seleccionó el reemplazo de 10% de harina de trigo por harina de arvejas como situación de equilibrio entre mejora nutricional y deterioro tecnológico. La azodicarbonamida produjo resultados estadísticamente superiores a los obtenidos con ácido ascórbico. En emulsionantes el estearoillactilato de sodio produjo mejor comportamiento tecnológico que el monoglicérido de diacetiltartárico. Se concluye entonces, que con 10% de harina de arvejas se logra una mejora del 22,4% en score químico.<hr/>The effect of oxidants and emulsifiers on the quality of bread made with the addition of inactivated pea flour was studied. Specific volume determination and sensory evaluation were carried out. Statistical tools were Analysis of Variance (ANOVA) and Duncan's Múltiple Range Test. The replacement of 10% of wheat flour by pea flour was selected as equilibrium between nutritional improvement and technological deterioration. Azodicarbonamide gave better results than those obtained with ascorbic acid. Sodium stearoyl lactylate had better technological performance compared to the diacetyitartaric monoglyceride. It is concluded that with 10% pea flour the chemical score increased by 22.4% in chemical score. <![CDATA[<b>Extraction and Physicochemical Characterization of Seed Oil (Almond) of Cashew nut <i>(Anacardium occidentale L)</i></b>]]> https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642011000100007&lng=en&nrm=iso&tlng=en El objetivo principal del trabajo que se presenta en este artículo es la evaluación de diferentes métodos de extracción de aceite de semillas de almendras (Anacardium occidentale L) y caracterización de sus propiedades físico-químicas. El procedimiento consiste en someter la muestra a procesos de extracción mecánica o prensado y a extracción con solventes aplicando dos métodos: inmersión e inmersión-percolación. El método más eficiente fue el de inmersión-percolación usando n-hexano como solvente. El rendimiento obtenido es del (97.78 ± 1.32)%. El análisis de ácidos grasos por HPLC reveló un alto contenido de ácido oleico (61.36%). De estos resultados se recomienda la extracción con solventes para la industria de jabones, cosméticos y la extracción con prensado para la industria alimenticia.<hr/>The main objective of the work presented in this paper is the evaluation of different methods for the extraction of almond oil (Anacardium occidentale L) and the characterization of its physicochemical properties. The procedure involves subjecting the sample to mechanical extraction process, or pressing and solvent extraction using two methods, immersion and immersion-percolation. The most efficient method was the immersion-percolation using n-hexane as solvent. The yield obtained is (97.78 ± 1.12)%. The fatty acid analysis by HPLC revealed high contení of oleic acid (61.36%). From these results solvent extraction is recommended for the soap industry, for cosmetics and extraction by pressing in the food industry. <![CDATA[<b>Volumetric and Viscometric Properties of Dilute Aqueous Solutions of 1,4 Pentanediol at various Temperatures</b>]]> https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642011000100008&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se determinó la densidad y la viscosidad de las soluciones acuosas diluidas de 1,4 Pentanodiol a temperaturas entre 283 y 308K, en un rango de concentración entre 0 y 0.006 en fracción molar. Se usó un picnómetro de cuello capilar tipo Wood-Brusie y un viscosímetro de Ubbeiohde. El volumen molar parcial del soluto en función de la concentración de soluto presenta pendiente negativa para todas las temperaturas, lo cual indica que este soluto se comporta hidrofóbicamente. Los valores de viscosidad relativa fueron ajustados a una ecuación de segundo orden para obtener el coeficiente B que está relacionado con el tamaño y forma de la molécula del soluto.<hr/>Density and viscosity of dilute aqueous solutions of 1.4 Pentanediol were determined at temperatures between 283 and 308K, in a concentration range between 0 and 0.0060 in mole fraction. A Wood -Brusie type capillary neck pycnometer and an Ubbeiohde viscometer were used. The partial molar volume of solute in terms of the solute concentration showed a negative slope for all temperatures, indicating that solute behaves in a hydrophobic way. The relative viscosity valúes were adjusted to a second order equation to obtain the coefficient B, which is related to the size and shape of the molecule of solute. <![CDATA[<b>Surface and interfacial behaviour of Dilute Aqueous Solutions of Pentanediol Isomers at 288.15 K</b>]]> https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642011000100009&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se reportan medidas experimentales de tensión superficial para soluciones acuosas diluidas de 1,2-pentanodiol (12PD), 2,4-pentanodiol (24PD), 1,4-pentanodiol (14PD) y 1,5-pentanodiol (15PD) a 288.15 K como una función de la concentración, usando el método de ascenso capilar. Se discuten las interacciones que ocurren al interior y en la superficie de la solución y se interpreta este comportamiento superficial en términos de cantidades termodinámicas. Los resultados muestran la dependencia de la tensión superficial con la posición relativa de los grupos hidroxilos en la molécula de soluto y con el tamaño de la cadena alquílica expuesta al solvente.<hr/>Experimental measurements of surface tensions are reported for diluted aqueous solutions of 1,2-pentanediol (12PD), 2,4-pentanediol (24PD), 1,4-pentanediol (14PD) and 1,5-pentanediol (15PD) at 288.15 K as a function of the concentration, using the method of capillary rise. The interactions that occur in the solution and in the surface are discussed and the surface behaviour is interpreted in terms of thermodynamic quantities. The results show the dependence of the surface tensión with the relative position of the hydroxylic groups in the solute molecule and with the size of the alquilic chain exposed to the solvent. <![CDATA[<b>Numerical Study of Isothermal Turbulent Channel Flows and Mixed Convection Laminar Cavity Flows</b>]]> https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642011000100010&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se ha realizado un estudio numérico sobre flujos estacionarios turbulentos, en canales tridimensionales y flujos transitorios laminares en cavidades con transferencia de calor por convección mixta. Las ecuaciones de conservación se resuelven a través del Método de Elementos Finitos utilizando esquema temporal explícito de Taylor-Galerkin. La simulación de Grandes Escalas se emplea para el tratamiento de la turbulencia. Para el caso isotérmico, flujos con Re = 3300 son simulados usando los modelos submalla de Smagorinsky y Dinámico. Este último modelo permitió mejorar los perfiles de velocidad media y las estadísticas de la turbulencia. Los campos transitorios de velocidad y temperatura se compararon con los resultados de la literatura, obteniéndose un desvío inferior a 6%.<hr/>A numerical study about three-dimensional steady state turbulent channel flows and laminar transient cavity flows with mixed convection heat transfer has been done. The solution of the conservation equations is obtained by means of Finite Element Method and Taylor-Galerkin explicit scheme. Large Eddy Simulation is employed for the treatment of turbulence. For the isothermal case, flows with Re = 3300 were simulated using the Smagorinsky and Dynamical subgrid models. The latter model allowed improving the average velocity profiles as well as turbulence statistics. The transient velocity and temperature fields were compared with results of the literature, leading to a deviation lower than 6%. <![CDATA[<b>Application of an Evolutionary Algorithm to solve Job Shop-Open Shop Problems</b>]]> https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642011000100011&lng=en&nrm=iso&tlng=en El objetivo del trabajo que se presenta fue disminuir el tiempo de proceso y el tiempo muerto, y aumentar la utilización de las máquinas, en un ambiente Job Shop-Open Shop, usando una nueva metodología basada en un algoritmo evolutivo. El estudio se realizó en una empresa del sector metalmecánico. La metodología propuesta es fácil de replicar y los resultados obtenidos son altamente consistentes, como se demuestra con un análisis de varianza realizado. Con la metodología propuesta se logró reducir el tiempo total de proceso en un 33% y el tiempo muerto en un 51% con una aproximación del 99%, respecto a la solución óptima estimada.<hr/>The aim of the work presented in this paper was to reduce makespan time and idle time, and to increase machine utilization, in Job Shop-Open Shop environment, using a new methodology based on evolutionary algorithms. The study was done in an enterprise of the metal-mechanics sector. The proposed methodology is easy to implement and apply and the results are highiy consistent, as shown by a variance analysis. The methodology allows reducing the total processing time by 33% and idle time by 51 % with 99% approximation with respect to the optimum solution. <![CDATA[<b>Implementation on the CXN-I Anthropomorphic Robot of a Straight Line Kinematic Control</b>]]> https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642011000100012&lng=en&nrm=iso&tlng=en El objetivo del trabajo que se presenta fue implementar el control cinemático para que el extremo del robot CXN-I siga una trayectoria rectilínea controlando la aceleración y velocidad a lo largo de la misma. A la recta definida por dos puntos solicitados por un usuario se le aplica un interpolador de segmento lineal con transiciones parabólicas. Se muestrea esta curva y mediante la cinemática inversa se obtienen las coordenadas articulares que son unidas utilizando un interpolador de polinomios cúbicos. De estas curvas se extraen las variables de control, las cuáles son ingresadas en un modelo computacional, obteniéndose las coordenadas de la trayectoria real e ideal. Basado en los resultados se concluye que se ha logrado implementar el control desarrollado y que este método se podría hacer extensivo a otros tipos de trayectorias y de robots.<hr/>The purpose of this work was to implement the kinematic control of the CXN-I robot so it follows a straight line trajectory, controlling both acceleration and speed along it. A linear segment with parabolic transitions interpolator is applied to the line defined by the requested points. This curve is sampled and the joints coordinates obtained through the inverse kinematic equations are then connected using a cubic polynomial interpolator. The references for the control system obtained from these curves are entered into a computer model of the robot, obtaining the cartesian coordinates of the real and ideal trajectory. Based on the results, it is concluded that the implementation of the proposed control was successfully achieved and that this method could be extended to other types of trajectories and robots. <![CDATA[<b>A New Method to Improve the Production Process of Boric Acid</b>]]> https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-07642011000100013&lng=en&nrm=iso&tlng=en En este trabajo se propone una modificación al proceso tradicional para obtener ácido bórico, con el agregado fraccionado del ácido lixiviante, para lograr un producto altamente soluble, como el pentaborato de sodio. Con esto se consigue la disolución del mineral en frío con menor cantidad de reactivo lixiviante, ahorrando así energía. Al líquido clarificado se le disminuye el pH logrando así la precipitación del ácido bórico. La ganga se agota con diferentes etapas de precipitación y filtración, con sus consiguientes lavados, mejorando el rendimiento del proceso. El ácido bórico producido presenta características, tales como textura y pureza, comparables con el obtenido por los procesos tradicionales.<hr/>This paper proposes a modification to the traditional process for obtaining boric acid with the addition of acid leaching split, to get a highly soluble product, as sodium pentaborate. In this way the mineral can be dissolved without heating, decreasing the amount of leaching reagent, thus saving energy. The pH of the clarified liquid is decreased leading to the precipitation of boric acid. The gangue runs out at different stages of precipitation and filtration, with its successive washes, improving process performance. The produced boric acid has characteristics, such as texture and purity, comparable with that obtained by traditional processes.