Scielo RSS <![CDATA[Ciencia e investigación agraria]]> https://scielo.conicyt.cl/rss.php?pid=0718-162020190002&lang=en vol. 46 num. 2 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> https://scielo.conicyt.cl/img/en/fbpelogp.gif https://scielo.conicyt.cl <![CDATA[Editorial]]> https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202019000200050&lng=en&nrm=iso&tlng=en <![CDATA[Quinoa (<em>Chenopodium quinoa</em> Willd.) crop under Mediterranean conditions: a review]]> https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202019000200051&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Quinoa is a pseudocereal crop that is well adapted to a wide range of climatic conditions and has significant potential for increased production as a new crop in the Mediterranean region and in other parts of the world, including northern Europe, North America, Asia, and Africa. Because of its exceptional nutritional properties, quinoa is highly appreciated among humans as well as in animal nutrition for feeding both ruminants and nonruminating animals. Data obtained from several studies conducted in Greece, Italy, and Turkey demonstrate the high nutritional and functional potential of quinoa. Nitrogen fertilization has a positive effect on the growth and grain yield of quinoa crops. The biomass has high crude protein and low fiber and is competitive with alfalfa. The assessment of quinoa saponin content is of great importance for the industry. The highest saponin content and yield have been found under organic cropping systems. Oat, bean, and duckweed plants have a great phytotoxic response, especially to the inflorescence tissues of quinoa, confirming the potential allelopathic activity of this promising crop. The major part of the root system is concentrated in the upper 0–30 cm of the soil, and the root length density and root mass density increase with increasing applied nitrogen. In conclusion, quinoa may be suggested as a new alternative crop for semiarid and arid Mediterranean conditions affected by multiple abiotic stress factors because of its stress-tolerant characteristics, adaptability to several agro-ecological conditions, and nutritional and economic value.<hr/>Resumen La quinua es un cultivo pseudocereal bien adaptado a una amplia gama de condiciones climáticas, y tiene un potencial significativo para aumentar la producción como un nuevo cultivo en la región del Mediterráneo y en otras partes del mundo, incluyendo Europa del Norte, América del Norte, Asia y África. Debido a sus excepcionales propiedades nutricionales, la quinua es muy apreciada tanto en la nutrición humana como en la animal para la alimentación tanto de rumiantes como de animales no rumiantes. Los datos obtenidos de varios estudios realizados en Grecia, Italia y Turquía demuestran el alto potencial nutricional y funcional de la quinua. La fertilización con nitrógeno presenta un efecto positivo sobre el crecimiento y el rendimiento de grano del cultivo de quinua. La biomasa tiene una alta proteína cruda y baja en fibra, y es competitiva con la alfalfa. La evaluación del contenido de saponina de la quinua tiene una gran importancia para la industria. El mayor contenido y rendimiento de saponina se ha encontrado en los sistemas de cultivo orgánico. Las plantas de avena, frijol y lenteja de agua tienen una gran respuesta fitotóxica, especialmente de los tejidos de inflorescencia de la quinua, lo que confirma la actividad alelopática potencial de este cultivo prometedor. Como conclusión, se puede sugerir la quinua como un nuevo cultivo alternativo para las condiciones mediterráneas semiáridas y áridas, afectadas por múltiples factores de estrés abióticos debido a sus características de tolerancia al estrés, la adaptabilidad a varias condiciones agroecológicas, así como su valor nutricional y económico. <![CDATA[Quinoa in pre-Hispanic central Chile: contributions from archaeology and cultural processes.]]> https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202019000200069&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract This paper provides findings from archaeological, archaeobotanical, ethnographic and morphometric investigations regarding the ancient presence of Chenopodium and the use of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) in central Chile from before the Christian era up to the present times, and discusses the importance of this crop for the economic and social development of the various pre-Hispanic indigenous cultural groups who inhabited the different areas and ecosystems of the region. This background knowledge allows us to assess the beginning and unfolding of this crop's long history, which shows how quinoa accompanied our predecessors, their descendants and the groups resulting from Hispanic-indigenous interbreeding in this territory, and how its cultivation and use remain current in different social events inside rural communities in Chile today.<hr/>Resumen Este artículo proporciona datos arqueológicos, arqueobotánicos, etnográficos y morfométricos relacionados a la presencia de Chenopodium y el uso de quinua en Chile central desde fechas anteriores a la era Cristiana hasta el presente, y discute la importancia de este cultígeno en el desarrollo económico y social de los distintos grupos culturales pre-Hispanos que habitaron las diferentes áreas y ecosistemas de la región. Estos antecedentes permiten acceder a los inicios y desarrollo de una larga historia de la quinua acompañando a los pueblos originarios, sus descendientes y grupos resultantes del mestizaje Hispano-indígena y que su cultivo, consumo y participación en prácticas sociales de distinta connotación, continúan vigentes en distintas comunidades rurales del Chile actual. <![CDATA[Agronomic performance and strategies of promoting Quinoa (<em>Chenopodium quinoa</em> Willd) in Malawi]]> https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202019000200082&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Quinoa (Chenopodium quinoa Willd) has the potential to contribute to Malawi's food and nutritional security by adaptation to droughts that have become frequent due to climate change. Eleven genotypes of quinoa were introduced in 2012 and evaluated for plant growth and yield performance in different environments of central and southern regions of Malawi to determine the potential for quinoa production in the country. The first trials were conducted at Bunda in Lilongwe and Bembeke in Dedza in 2012 under irrigated conditions. Trials under rainfed conditions were conducted at the Bunda site in the 2012/13 and 2014/15 cropping seasons. Evaluation of thirteen promising genotypes under irrigated conditions (2014 to 2015) was extended to six extension planning areas, including Chiluwa in Salima and Nkhunga (Nkhotakota) as warm environments, Mwansambo (Nkhotakota) as a mildly warm environment, Malomo (Ntchisi) as a mildly cool environment, and Kalira 2 (Ntchisi) and Nalunga (Dowa) as cool environments. The genotypes were laid out in completely randomized block designs with four replicates. The maturity period of the genotypes was early in the warm sites (88 days in Nkhunga and 94 days in Chiluwa) and delayed in the cooler sites (121 days in Nalunga and 120 days in Kalira). On the basis of genotype and site-specific results, the highest grain yields were achieved for Brightest Brilliant Rainbow (BBR) (3,992 kg ha−1), QQ74 (3,652 kg ha−1), Black Seeded (3,426 kg ha−1), Multi-Hued (3,272 kg ha−1) and Puno (3,251 kg ha−1) in Nalunga and in QQ74 (4,311 kg ha−1), BBR (3,331 kg ha−1), Multi-Hued (3,184 kg ha−1) and Cherry Vanilla (3,056 kg ha−1) in Malomo. The lowest yields obtained were from Cherry Vanilla, Red Head (1,276 kg ha−1) and BBR (1,255 kg ha−1) in Chiluwa. Quinoa production is possible in Malawi. The genotypes QQ74, BBR, Multi-Hued, Cherry Vanilla, Bio-Bio, Titicaca and Black Seeded have been released for commercial production. Engagement of both government and nongovernmental organizations with a focus on seed systems, processing and utilization can help to integrate quinoa into the food systems of Malawi.<hr/>Resumen La quinua (Chenopodium quinoa Willd) tiene el potencial de contribuir a la seguridad alimentaria y nutricional de Malawi mediante la adaptación a las sequías que se han vuelto frecuentes debido al cambio climático. En 2012 se introdujeron once genotipos de quinua y se evaluó el crecimiento y rendimiento de las plantas en diferentes ambientes de las regiones central y meridional de Malawi para determinar el potencial de producción de quinua en el país. Los primeros ensayos se llevaron a cabo en Bunda en Lilongwe y Bembeke en Dedza en 2012 en condiciones de riego. Los ensayos en condiciones de temporal se llevaron a cabo en el sitio de Bunda en las temporadas de cosecha 2012/13 y 2014/15. La evaluación de trece genotipos prometedores en condiciones de riego (2014 a 2015) se extendió a seis áreas de planificación de extensiones, incluyendo Chiluwa en Salima y Nkhunga (Nkhotakota) como ambientes cálidos, Mwansambo (Nkhotakota) como un ambiente levemente cálido, Malomo (Ntchisi) como un ambiente ligeramente frío, y Kalira 2 (Ntchisi) y Nalunga (Dowa) como ambientes frescos. Los genotipos se presentaron en diseños de bloques completamente aleatorizados con cuatro réplicas. El período de maduración de los genotipos fue temprano en los sitios cálidos (88 días en Nkhunga y 94 días en Chiluwa) y retrasado en los sitios más fríos (121 días en Nalunga y 120 días en Kalira). Sobre la base del genotipo y de los resultados específicos del sitio, se obtuvieron los rendimientos de grano más altos para Arco Iris Brillante Más Brillante (BBR) (3.992 kg ha−1), QQ74 (3.652 kg ha−1), Semilla Negra (3.426 kg ha−1), Multi-Hued (3.272 kg ha−1) y Puno (3.251 kg ha−1) en Nalunga y en QQ74 (4.311 kg ha−1), BBR (3.331 kg ha−1), Multi-Hued (3.184 kg ha−1) y Cherry Vanilla (3.056 kg ha−1) en Malomo. Los rendimientos más bajos obtenidos fueron de Cherry Vanilla, Red Head (1.276 kg ha−1) y BBR (1.255 kg ha−1) en Chiluwa. La producción de quinua es posible en Malawi. Los genotipos QQ74, BBR, Multi-Hued, Cherry Vanilla, Bio-Bio, Titicaca y Black Seeded han sido liberados para su producción comercial. La participación de organizaciones gubernamentales y no gubernamentales centradas en los sistemas de semillas, el procesamiento y la utilización puede ayudar a integrar la quinua en los sistemas alimentarios de Malawi. <![CDATA[Sustainable intensification of quinoa production in peri-urban environments in western Washington state utilizing transplant vs. direct-seed methods]]> https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202019000200100&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract As a developing alternative crop in both urban and rural environments in the Pacific Northwest, quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) is predominantly sown using direct-seeding technology on small- to large-scale farms. However, the utilization of transplant methodology could allow for earlier planting dates, improved weed control, and quicker maturation. Many urban farmers and gardeners are experienced and equipped to utilize transplant technology and would potentially be quick to adopt this practice. Following a pilot study in 2015, an experiment was conducted in 2016 that compared transplanting and direct-seeding on two farms in the Olympic Peninsula of western Washington state. With transplant and direct-seed treatments at each location, three quinoa varieties were planted at early, mid, and late planting dates. Here, we report that transplanted quinoa possessed higher survival rates, was quicker to reach later developmental stages, and produced higher yields than direct-seeded quinoa. Transplants were more branched and shorter than direct-seeded quinoa plants; however, they also experienced higher rates of lodging. As the planting dates progressed, lodging decreased, and seed yields increased in the transplanted quinoa across all three varieties compared to the direct-seeded quinoa. The utilization of transplants could provide quinoa growers in urban and peri-urban settings with an improved production method.<hr/>Resumen Como un cultivo alternativo en desarrollo tanto en ambientes urbanos como rurales en el Noroeste del Pacífico, la quinua (Chenopodium quinoa Willd.) se siembra predominantemente usando tecnología de siembra directa en granjas de pequeña a gran escala. Sin embargo, la utilización de la metodología de trasplante podría permitir fechas de siembra más tempranas, un mejor control de malezas y una maduración más rápida. Muchos agricultores y jardineros urbanos tienen experiencia y están equipados para utilizar la tecnología de trasplante y podrían adoptar esta práctica con rapidez. Después de un estudio piloto en 2015, se llevó a cabo un experimento en 2016 que comparó el trasplante y la siembra directa en dos granjas en la Península Olímpica del oeste del estado de Washington. Con trasplantes y tratamientos de semillas directas en cada lugar, se plantaron tres variedades de quinua en las fechas de siembra temprana, media y tardía. Aquí, reportamos que la quinua transplantada poseía mayores tasas de supervivencia, era más rápida para alcanzar etapas de desarrollo posteriores y producía mayores rendimientos que la quinua de semilla directa. Los trasplantes fueron más ramificados y más cortos que los de quinua de semillas directas; sin embargo, también experimentaron mayores tasas de hospedaje. A medida que avanzaban las fechas de siembra, el alojamiento disminuyó y el rendimiento de las semillas aumentó en la quinua trasplantada en las tres variedades, en comparación con la quinua de siembra directa. La utilización de trasplantes podría proporcionar a los cultivadores de quinua en entornos urbanos y periurbanos un método de producción mejorado. <![CDATA[Improvement of Quinoa (<em>Chenopodium quinoa</em> Willd.) and Qañawa (<em>Chenopodium pallidicaule</em> Aellen) in the context of climate change in the high Andes]]> https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202019000200113&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Quinoa and qañawa are the only native crops that produce food grain in the high Andes. The improvement of quinoa has been addressed by government institutions, universities and NGOs, obtaining improved varieties. However, qañawa has received little or no attention in the development of varieties, and only native varieties and revalued varieties exist. The native and improved varieties of quinoa have contributed to food production for rural families and for export, generating significant economic income. In recent decades, the production of these grains has been negatively affected by the effects of climate change. In the high Andes, climatic variability, together with climate change, disturbs the regime of climatic factors, with evident changes represented by drought, frost, hail and wind. The objective of this paper is to describe the context of climate change, review the progress in the improvement of quinoa and qañawa and propose adjustments to improve production methods in the high Andes. The genetic methods and materials used in the improvement of quinoa have allowed varieties with prioritized characters to be obtained in the last decades, and these varieties have met and continue to fulfill their roles in food production and income generation for producers. However, in the face of the effects of climate change, some varieties are becoming unfit for production, especially those with long growth cycles. Therefore, it has been proposed that new breeding objectives, new genetic materials for improvement and new sources of characters are needed, and production improvement methods in the context of climate change are suggested.<hr/>Resumen La quinua y la qañawa son los únicos cultivos nativos que produce grano alimentico en los Andes altos. El mejoramiento de la quinua ha sido abordado por instituciones gubernamentales, universidades y ONG, obteniendo variedades seleccionadas y mejoradas. Sin embargo, la qañawa ha recibido escasa o ninguna atención en el desarrollo de variedades y solamente se cuenta con variedades nativas y variedades revaloradas. Las variedades nativas y las mejoradas de quinua han contribuido a la producción de alimentos para las familias rurales y también la exportación del grano generando ingresos económicos importantes. En las últimas décadas, la producción de estos granos están siendo afectados negativamente por los efectos del cambio climático. En los Andes altos, la variabilidad climática junto al cambio climático, está perturbando el régimen de los factores climáticos con cambios evidentes que se expresan con sequía, helada, granizo y viento. El objetivo del presente trabajo es la descripción del contexto provocado por el cambio climático, seguido de una revisión de los avances en tema de mejoramiento de la quinua y qañawa y luego proponer algunos ajustes a los objetivos y métodos de mejoramiento para la zona de los Andes altos. Los métodos y materiales genéticos empleados en el mejoramiento de la quinua han permitido obtener variedades con caracteres priorizados en aquel momento, las mismas que cumplieron y siguen cumpliendo su rol en la producción de alimentos y generación de ingresos económicos para los productores. Sin embargo, ante los efectos del cambio climático, algunas variedades están resultando desadaptadas, especialmente aquellas de ciclo largo. Por lo que se ha propuesto incluir nuevos objetivos del mejoramiento así como nuevos materiales genéticos para el mejoramiento, nuevas fuentes de caracteres y sugiriendo algunos métodos de mejoramiento en el contexto de cambio climático. <![CDATA[Effects of saponin-rich quinoa (<em>Chenopodium quinoa</em> Willd.) bran and bran extract in diets of adapted and non-adapted quinoa pests in laboratory bioassays]]> https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202019000200125&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) produces bitter-tasting triterpene saponins that must be removed prior to consumption, significantly adding to production costs. Breeders have therefore prioritized the development of low-saponin “sweet” cultivars with little concern for the ecological benefits these compounds may confer. Quinoa saponins are thought to provide protection against herbivores and microbial pathogens, although there is very little data to support these assumptions. Here we begin to address the question of whether biologically relevant concentrations of saponins exert negative effects against insects and pathogens that attack quinoa, as well as against species not associated with quinoa. Using bran of the coastal genotype Cáhuil as the source of saponins, we conducted feeding assays with larvae of 3 noctuid insect species. Antifungal activity against 8 species was assayed using bran extract incorporated into PDA media. Quinoa bran showed insecticidal activity against only the non-quinoa feeder Pseudaletia impuncta, while the quinoa feeders Trichoplusia ni and Feltia subterranea were not affected. The bran extract inhibited fungal colony growth of Alternaria arborescens, Botrytis cinerea, and Phytophthora cinnamomi by approximately 50% but had less growth inhibitory effect on Fusarium oxysporum f. sp. cepae, Pestalotiopsis clavispora, Penicillium digitatum, Geotrichum sp., and the quinoa pathogen Phoma sp. The relatively higher inhibitory activity against some pathogen species did not necessarily correlate with their expected pathogenicity against quinoa. The results of this study suggest that, while the quinoa saponins present in bran and bran extracts may provide some protection against certain insects and phytopathogens, species-specific responses need further exploration.<hr/>Resumen La quínoa (Chenopodium quinoa Willd.) produce saponinas triterpénicas de sabor amargo que deben eliminarse antes del consumo, lo que aumenta significativamente los costos de producción. Por lo tanto, los fitomejoradores han priorizado el desarrollo de cultivares “dulces” bajos en saponina con poca consideración por los beneficios ecológicos que estos compuestos pueden conferir. Se cree que las saponinas de quínoa brindan protección contra herbívoros y fitopatógenos microbianos, aunque existen muy pocos datos que respalden estos supuestos. En este estudio comenzamos a abordar la pregunta de si concentraciones biológicamente relevantes de saponinas ejercen efectos negativos contra los insectos y patógenos que atacan a la quínoa, así como también contra especies no asociadas con la quínoa. Utilizando el salvado del genotipo costero Cáhuil como fuente de saponinas, realizamos ensayos de alimentación con larvas de 3 especies de insectos lepidópteros de la familia Noctuidae. La actividad antifúngica se ensayó contra 8 especies fitopatogénicas usando extracto de salvado incorporado en medios PDA. El salvado de quinua mostró actividad insecticida solo contra la especie de insecto que no afecta quínoa Pseudaletia impuncta, mientras que los insectos que son plaga de quínoa Trichoplusia ni y Feltia subterranea no se vieron afectados. El extracto de salvado inhibió el crecimiento de colonias de los fitopatógenos Alternaria arborescens, Botrytis cinerea y Phytophthora cinnamomi en aproximadamente un 50%, pero tuvo un menor efecto inhibidor del crecimiento sobre Fusarium oxysporum f. sp. cepae, Pestalotiopsis clavispora, Penicillium digitatum, Geotrichum sp. y el patógeno de la quínoa Phoma sp. La actividad inhibidora relativamente mayor contra algunas especies de patógenos no se correlaciona necesariamente con su patogenicidad esperada contra la quínoa. Los resultados de este estudio sugieren que, si bien las saponinas de quínoa presentes en el salvado y los extractos de salvado pueden proporcionar cierta protección contra ciertos insectos y fitopatógenos, las respuestas específicas de las especies necesitan una mayor exploración. <![CDATA[Quinoa leaf as a nutritional alternative]]> https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202019000200137&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Chenopodium quinoa is an herbaceous plant that possesses green polymorphic leaves. They are traditionally consumed in America and are considered nutritive vegetables. Most vegetables are considered valuable sources of micronutrients, such as mineral, vitamins, carbohydrates and dietetic fiber; however, because they are poor in proteins, they are considered to have no energetic value. The consumption of vegetables generates a satiety sensation and favors the reduction of total calories consumed. Quinoa leaves can be consumed raw when they are ripe or steam cooked; they retain most of their vitamins and minerals. The FAO considers quinoa to be the “perfect food”, and it is not only used in common diets, but it is also suitable for the unique diets of those that are vegetarian or high-performance athletes as well as those with celiac disease and diabetes. The objective of this work was to determine the nutritional value of quinoa leaves. For every test, dried and powdered quinoa leaves were used, and the following parameters were determined: total polyphenols, total flavonoids, proteins, carbohydrates, reducing sugars, water content, ash content, and raw fiber, and the flavonoids were determined by HPLC. The results obtained for the polyphenols were 131.8 ± 10.3 mg 100 g−1 and 62.07 ± 5.1 mg 100 g−1 for flavonoids, and the main compounds were gallic acid, kaempferol and catechin. The content of proteins was 11.8 ± 0.6%, the carbohydrates was 18.3 ± 0.9, the reducing sugars were 3.2 ± 0.27%, the water content was 2.8 ± 0.9%, the ash content was 1.4 ± 0.14%, and the raw fiber content was 43.7 ± 3.9%. Based on the nutritional profile and the content of polyphenols and total flavonoids, quinoa leaves can be considered an alternative for human consumption because they offer interesting potential in nutrients and antioxidant capacity, which is a dietary requirement.<hr/>Resumen Chenopodium quinoa es una planta herbácea que posee hojas polimórficas verdes. Se consumen tradicionalmente en América y se consideran vegetales nutritivos. La mayoría de los vegetales se consideran fuentes valiosas de micronutrientes, como minerales, vitaminas, carbohidratos y fibra dietética; sin embargo, debido a que son pobres en proteínas, se considera que no tienen valor energético. El consumo de hortalizas genera una sensación de saciedad y favorece la reducción de las calorías totales consumidas. Las hojas de quinoa se pueden consumir crudas cuando están maduras o cocidas al vapor, conservan la mayor parte de sus vitaminas y minerales. La FAO considera que la quinoa es el “alimento perfecto”, y no solo se usa en dietas comunes, sino que también es adecuada para las dietas únicas de aquellos que son vegetarianos o atletas de alto rendimiento, así como aquellos con enfermedad celíaca ó con diabetes. El objetivo de este trabajo fue determinar el valor nutrimental de las hojas de quinoa. Para cada prueba, se utilizaron hojas de quinoa secas y en polvo, determinando los siguientes parámetros: polifenoles totales, flavonoides totales, proteínas, carbohidratos, azúcares reductores, contenido de agua, contenido de cenizas y fibra cruda, y los flavonoides se determinaron por HPLC. Los resultados obtenidos para los polifenoles fueron 131.8 ± 10.3 mg 100 g−1 y 62.07 ± 5.1 mg 100 g−1 para flavonoides, y los compuestos principales fueron ácido gálico, kaempferol y catequina. El contenido de proteínas fue de 11.8 ± 0.6%, carbohidratos 18.3 ± 0.9, azúcares reductores 3.2 ± 0.27%, humedad 2.8 ± 0.9%, cenizas 1.4 ± 0.14% y el contenido de fibra cruda de 43.7 ± 3.9%. Según el perfil nutrimental y el contenido de polifenoles y flavonoides totales, las hojas de quinoa pueden considerarse una alternativa para el consumo humano porque ofrecen un potencial interesante en nutrientes y capacidad antioxidante, lo cual actualmente representa un requisito dietético. <![CDATA[Nutrimental Content and Functional Properties of Quinoa Flour from Chile and Mexico]]> https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202019000200144&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Knowledge related to the genetic improvement of quinoa has been increasing in recent years, demonstrating an effective advance in obtaining morphological characteristics meant to achieve uniformity in the quantity and quality of the production obtained in the field. For this research, quinoa flour harvested in Mexico and Chile, the latter of which was genetically improved, was obtained and characterized. Next, the determination of moisture, fats, fiber, carbohydrates, acidity, ash, proteins, polyphenols, and flavonoids was performed. Functional properties were also evaluated, and a microbiological count was made. No differences were observed in the odor and color of the flours, nor was there a change in moisture during 6 months of storage. The initial percentages of acidity, fats, proteins and ashes were higher in Chilean flour (2.25, 10.99, 10.69 and 3.54%, respectively), while flour from Mexico presented 1.75, 7.64, 8.4 and 3.17%, respectively. Regarding raw fiber and carbohydrates, the results obtained were lower for Chilean flour (2.78 and 59.78%, respectively), while Mexican flour showed 4.08 and 66.67%, respectively. The content of flavonoids and polyphenols in Chilean flour were higher than those of Mexico. The results obtained reveal that the nutritional content of Chilean quinoa flour was better than that of Mexico. The growth of molds and yeasts was observed in the 6th month for the Mexican flour; however, the values did not exceed the limits of the OMN (Official Mexican Norm) 247.<hr/>Resumen El conocimiento relacionado con el mejoramiento genético de la quinoa ha aumentado en los últimos años, demostrando un avance efectivo en la obtención de características morfológicas destinadas a lograr la uniformidad en la cantidad y calidad de la producción obtenida en el campo. Para esta investigación, se obtuvo y caracterizó la harina de quinua cosechada en México y Chile, esta última mejorada geneticamente. A continuación, se realizó la determinación de humedad, grasas, fibra, carbohidratos, acidez, cenizas, proteínas, polifenoles totales y flavonoides totales. También se evaluaron las propiedades funcionales y se realizó un recuento microbiológico. No se observaron diferencias en el olor y el color de las harinas, ni hubo un cambio en la humedad durante 6 meses de almacenamiento. Los porcentajes iniciales de acidez, grasas, proteínas y cenizas fueron mayores en la harina chilena (2.25, 10.99, 10.69 y 3.54%, respectivamente), mientras que la harina de México presentó 1.75, 7.64, 8.4 y 3.17%, respectivamente. Con respecto a la fibra cruda y los carbohidratos, los resultados obtenidos fueron menores para la harina chilena (2.78 y 59.78%, respectivamente), mientras que la harina mexicana mostró 4.08 y 66,67%, respectivamente. El contenido de flavonoides y polifenoles en la harina chilena fue superior al de México. Los resultados obtenidos revelan que el contenido nutrimental de la harina de quinoa chilena fue mejor que el de México. El crecimiento de mohos y levaduras se observó en el sexto mes para la harina mexicana; sin embargo, los valores no excedieron los límites de la NOM (Norma Oficial Mexicana) 247. <![CDATA[Agronomic characterization of quinoa (<em>Chenopodium quinoa</em> Willd.) progeny from close and distant self-fertilized s<sub>5</sub> simple crosses]]> https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202019000200154&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract The present research was carried out at the research and production center (CIP) of Camacani. The objective was to agronomically characterize the self-fertilized S5 progeny originating from simple crosses that were genetically distant and close. We worked with six genetically distant simple crosses, Huariponcho × Kancolla, Salcedo INIA × Huariponcho and Pasankalla × Kancolla, and three genetically close crosses, Salcedo INIA × Pink Pandela, Negra Collana × Kancolla and Salcedo INIA × Negra Collana. Seeds were obtained from a plant breeding program by hybridization, and molecular markers were used to estimate genetic distances for the generation of new cultivars. The results show that the highest plant height occurred for the cross Pasankalla × Kancolla, with 93.39 cm, followed by Salcedo INIA × Pandela Rosada, with 88.88 cm, and the lowest height was presented by the cross Negra Collana × Kancolla, with 69.50 cm. The largest diameter of the stem occurred for the Pasankalla × Kancolla cross, with 14.49 mm, followed by the cross Salcedo INIA × Pandela Rosada, with 13.49 mm; the cross Negra Collana × Kancolla presented the smallest stem diameter, with 9.70 mm. The longest panicle length was recorded for the cross Pasankalla × Kancolla, with 28.45 cm, followed by Salcedo INIA × Pandela Rosada, with 27.49 cm, and the shortest panicle length occurred for the cross Salcedo INIA × Negra Collana, with 24 cm. The largest panicle diameter was presented by the cross Pasankalla × Kancolla, with 8.73 cm, followed by Salcedo INIA × Pandela Rosada, with 7.73 cm, and the smallest panicle diameter was presented by the cross Negra Collana × Kancolla, with 5.75 cm. The best 1,000 grain weight was presented by the cross Salcedo INIA × Negra Collana, with 3.80 g and a grain diameter of 2.20 mm, followed by the cross Salcedo INIA × Huariponcho, with 2.48 g and a grain diameter of 1.78 mm and the lowest 1,000-grain weight was presented by the cross Negra Collana × Kancolla, with 2.09 g and a 1.64 mm grain diameter. The best yield was obtained by the cross Huariponcho × Kancolla, with 5,099.28 kg ha-1, followed by the cross Salcedo INIA × Huariponcho, with 5,064.71 kg ha-1; the lowest yield was presented by Collana Negra × Kancolla, with 2,836.55 kg ha-1.<hr/>Resumen La presente investigación se llevó a cabo en el Centro de Investigación y Producción (CIP) de Camacani. El objetivo era caracterizar agronómicamente a la progenie S5 autofecundada procedente de cruces simples que eran genéticamente distantes y cercanos. Trabajamos con seis cruces simples genéticamente distantes, Huariponcho × Kancolla, Salcedo INIA × Huariponcho y Pasankalla × Kancolla, y tres cruces genéticamente cercanos, Salcedo INIA × Pandela Rosa, Negra Collana × Kancolla y Salcedo INIA × Negra Collana. Se obtuvieron semillas de un programa de mejoramiento de plantas por hibridación y se utilizaron marcadores moleculares para estimar las distancias genéticas para la generación de nuevos cultivares. Los resultados muestran que la mayor altura de la planta se produjo para la cruz Pasankalla × Kancolla, con 93,39 cm, seguido de Salcedo INIA × Pandela Rosada, con 88,88 cm, y la menor altura fue presentada por la cruz Negra Collana × Kancolla, con 69,50 cm. El diámetro más grande del tallo se dio en la cruz de Pasankalla × Kancolla, con 14,49 mm, seguido de la cruz de Salcedo INIA × Pandela Rosada, con 13,49 mm; la cruz de Negra Collana × Kancolla presentó el diámetro más pequeño del tallo, con 9,70 mm. La longitud de panícula más larga se registró para la cruz Pasankalla × Kancolla, con 28,45 cm, seguida del Salcedo INIA × Pandela Rosada, con 27,49 cm, y la longitud de panícula más corta se registró para la cruz Salcedo INIA × Negra Collana, con 24 cm. El mayor diámetro de panícula fue presentado por la cruz Pasankalla × Kancolla, con 8,73 cm, seguido por Salcedo INIA × Pandela Rosada, con 7,73 cm, y el menor diámetro de panícula fue presentado por la cruz Negra Collana × Kancolla, con 5,75 cm. El mejor peso de 1.000 granos fue presentado por la cruz Salcedo INIA × Negra Collana, con 3,80 g y un diámetro de grano de 2,20 mm, seguido por la cruz Salcedo INIA × Huariponcho, con 2,48 g y un diámetro de grano de 1,78 mm y el peso más bajo de 1.000 granos fue presentado por la cruz Negra Collana × Kancolla, con 2,09 g y un diámetro de grano de 1,64 mm. El mejor rendimiento fue obtenido por el cruce Huariponcho × Kancolla, con 5,099.28 kg ha-1, seguido por el cruce Salcedo INIA × Huariponcho, con 5,064.71 kg ha-1; el menor rendimiento fue presentado por Collana Negra × Kancolla, con 2,836.55 kg ha-1. <![CDATA[Genetic identity based on simple sequence repeat (SSR) markers for Quinoa (<em>Chenopodium quinoa</em> Willd.)]]> https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202019000200166&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Molecular markers based on simple sequence repeats (SSRs) constitute a highly effective instrument in the identification of quinoa genotypes (Chenopodium quinoa), and they are very useful in the management and conservation of germplasm banks. The present study was carried out in the Molecular Biology Laboratories of the Megalaboratory of the National University of the Altiplano and the National Agrarian University la Molina. With the objective of determining a minimum group of highly informative initiators for the cultivation of quinoa to study and identify the obtained alleles and implementing and incorporating this technology into research of genetic identity, the molecular analysis of nine loci located by microsatellite markers (SSRs) was performed on a sample of 26 varieties of quinoa: Ayrampo, Amarilla de Marangani, Choclito, Chullpi, Huariponcho, Pandela, Sajama, Witulla, Kcancolla, Negra Collana, Salcedo, Pasankalla, Blanca de Juli, and Chenopodium petiolare from the CIP-Camacani and Blanca de Juli, Kcancolla, Negra Collana, Pasankalla, Altiplano, Illpa INIA, Salcedo, Ayara Blanca de Juli, Ayara Blanca de Arequipa, Ayara Cancolla, Ayara Pasankalla, and Ayara Salcedo from the INIA. Genomic DNA was extracted by PCR (GeneJET Plant Genomic DNA Purification), and 20 microsatellite regions were amplified. The amplified fragments were loaded on polyacrylamide gels to determine their size in base pairs, of which only nine showed products with reading quality (QCA012, QCA015, QCA021, QCA029, QCA034, QCA040, QCA053, QCA055 and QCA067). The fragments were evaluated for their allelic richness, heterozygosity (H) and polymorphic information content (PIC). The data were processed with Gen Alex software ver. 3.5 A total of 67 alleles were detected among the different regions analyzed, with an average of 7 alleles for loci ranging from 142 to 240 bp and an effective number of alleles (ENA) of 5.36. The mean heterozygosity was 0.80, and the mean Polymorphic Information Content (PIC) was 0.81. The markers were highly polymorphic; therefore, the most informative SSR primers in the present study would be made up of three markers with PIC, QCA053 (0.87), QCA015 (0.86) and QCA034 (0.86), for determining the genetic identity of Chenopodium quinoa Willd. These markers can be easily interpreted and are useful for the molecular characterization of quinoa varieties. Analysis of the hierarchical clusters using UPGMA (Unweighted Pair Group Method) clustering identified 5 groups at a similarity coefficient of 0.77 among the quinoa varieties studied in this research.<hr/>Resumen Los marcadores moleculares basados en repeticiones de secuencia simple (SSRs) constituyen un instrumento altamente efectivo en la identificación de genotipos de quinua (Chenopodium quinoa), y son muy útiles en el manejo y conservación de bancos de germoplasma. El presente estudio se realizó en los Laboratorios de Biología Molecular del Megalaboratorio de la Universidad Nacional del Altiplano y de la Universidad Nacional Agraria de la Molina. Con el objetivo de determinar un grupo mínimo de iniciadores altamente informativos para el cultivo de la quinua para estudiar e identificar los alelos obtenidos e implementar e incorporar esta tecnología en la investigación de la identidad genética, se realizó el análisis molecular de nueve loci localizados por marcadores microsatélites (SSRs) en una muestra de 26 variedades de quinua: Ayrampo, Amarilla de Marangani, Choclito, Chullpi, Huariponcho, Pandela, Sajama, Witulla, Kcancolla, Negra Collana, Salcedo, Pasankalla, Blanca de Juli, y Chenopodium petiolare del CIP-Camacani y Blanca de Juli, Kcancolla, Negra Collana, Pasankalla, Altiplano, Illpa INIA, Salcedo, Ayara Blanca de Juli, Ayara Blanca de Arequipa, Ayara Cancolla, Ayara Pasankalla y Ayara Salcedo del INIA. El ADN genómico fue extraído por PCR (GeneJET Plant Genomic DNA Purification), y se amplificaron 20 regiones microsatélites. Los fragmentos amplificados se cargaron en geles de poliacrilamida para determinar su tamaño en pares de bases, de los cuales sólo nueve mostraron productos con calidad de lectura (QCA012, QCA015, QCA021, QCA029, QCA034, QCA040, QCA053, QCA055 y QCA067). Los fragmentos fueron evaluados por su riqueza alélica, heterocigosidad (H) y contenido de información polimórfica (CFP). Los datos fueron procesados con el software Gen Alex ver. 3.5 Se detectaron un total de 67 alelos entre las diferentes regiones analizadas, con un promedio de 7 alelos para los loci que oscilan entre 142 y 240 pb y un número efectivo de alelos (ENA) de 5.36. La heterocigosidad media fue de 0,80 y la media del Contenido de Información Polimórfica (PIC) fue de 0,81. Los marcadores eran altamente polimórficos, por lo que los primers SSR más informativos del presente estudio estarían compuestos por tres marcadores con PIC, QCA053 (0,87), QCA015 (0,86) y QCA034 (0,86), para determinar la identidad genética de Chenopodium quinoa Willd, los cuales pueden ser fácilmente interpretados y son útiles para la caracterización molecular de variedades de quinua. El análisis de las agrupaciones jerárquicas utilizando el método UPGMA (Unweighted Pair Group Method) identificó 5 grupos con un coeficiente de similitud de 0,77 entre las variedades de quinua estudiadas en esta investigación. <![CDATA[Genetic variability in vegetable <em>Chenopodium</em> for morphological and quality traits over different cuttings]]> https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202019000200179&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract The present study was performed to assess the genetic parameters for different quantitative and qualitative traits of 13 germplasm lines of Chenopodium spp. The lines were sown in a randomized block design with a plot size of 2 m2, and data were recorded for foliage yield and 8 component traits over 4 successive cuttings. The foliage yield/plot was variable, ranging from 1.07-2.66 t ha-1 with an average yield of 2.00±0.15. The protein and carotenoid contents averaged 3.70±0.09% and 13.47±0.56 mg 100 g-1, respectively. The range and mean of individual cuttings for plant height, leaf size, protein and foliage yield increased with successive cuttings until the IIIrd cutting, and the yield declined thereafter. High heritability estimates for all the traits under study were obtained for individual cuttings as well as on a pooled basis. High heritability coupled with high genetic gain was observed for foliage yield, carotenoid content and protein content, indicating the presence of additive gene effects.<hr/>Resumen El presente estudio se realizó para evaluar los parámetros genéticos de diferentes rasgos cuantitativos y cualitativos de 13 líneas de germoplasma de Chenopodium spp. sembradas en un diseño de bloques aleatorios con un tamaño de parcela de 2 m2, y se registraron datos de rendimiento foliar y 8 rasgos componentes en 4 esquejes sucesivos. El rendimiento foliar/parcela fue variable, oscilando entre 1,07-2,66 t ha-1 con un rendimiento medio de 2,00±0,15. El contenido de proteínas y carotenoides promedió 3.70±0.09% y 13.47±0.56 mg 100 g-1, respectivamente. El rango y la media de los esquejes individuales para la altura de la planta, el tamaño de la hoja, la proteína y el rendimiento foliar aumentaron con esquejes sucesivos hasta el III corte, y el rendimiento disminuyó posteriormente. Se obtuvieron estimaciones de alta heredabilidad para todos los rasgos bajo estudio, tanto para cortes individuales como sobre una base combinada. Se observó una alta heredabilidad junto con una alta ganancia genética en el rendimiento foliar, el contenido de carotenoides y el contenido de proteínas, lo que indica la presencia de efectos genéticos aditivos. <![CDATA[New seed collections of North American pitseed goosefoot (<em>Chenopodium berlandieri</em>) and efforts to identify its diploid ancestors through whole-genome sequencing]]> https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202019000200187&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Pitseed goosefoot (Chenopodium berlandieri) is an ecologically diverse wild/weedy North American species within the primary gene pool for improving South American quinoa (Chenopodium quinoa). Both taxa are 36-chromosome allotetraploids with subgenomes AA and BB. The A genome is found in a large number of diploids in the Americas, along with one Northeast Asian taxon, and was recently shown to be the maternal ancestor, while the paternal B genome is closely related to several extant Eurasian diploids. Two of our primary objectives were 1) to determine the extent of genetic diversity in the allotetraploid C. berlandieri-quinoa-hircinum complex and 2) to characterize the evolutionary path from polyploidization to domestication in these taxa. In an effort to survey genetic diversity, in 2018, we made seed collections of southern Texas, southern Great Plains, and New England coastal ecotypes of C. berlandieri as well as sympatric diploids. With respect to the second goal, we performed whole-genome sequencing of two Sonoran Desert Chenopodium A-genome diploids in subsection Cellulata and Andean cultivated C. pallidicaule in subsection Leiosperma. When paired reads were aligned to the whole-genome reference of C. quinoa strain ‘QQ74’, the match percentages were 99.31, 99.23, and 98.53 for C. watsonii, C. sonorense, and C. pallidicaule, respectively. These data strongly support C. watsonii as being the most closely related of these three species to the A-genome ancestor of quinoa. Ongoing sequencing efforts with a larger panel of diploids are aimed at identifying the maternal ancestor of C. quinoa and C. berlandieri, if extant.<hr/>Resumen Pata de gallo (Chenopodium berlandieri) es una especie norteamericana, silvestre y muy diversa en su ecología, tal que representa un recurso genético para mejorar la quinua sudamericana (Chenopodium quinoa). Ambas entidades taxonómicas son alotetraploides con 36 cromosomas compuestas en subgenomas AA y BB. El genoma A se encuentra en muchos diploides de las Américas, junto con una especie del noreste de Asia, y recientemente fue identificado como pariente maternal, mientras el genoma paternal B se relaciona a un grupo de diploides de Eurasia. Dos de nuestros objetivos principales eran 1) determinar la diversidad genética que hay en el complejo alotetraploide de C. berlandieri-quinoa-hircinum; y 2) caracterizar el sendero evolucionario de poliploidización hasta domesticación en este grupo taxonómico. Para investigar la diversidad genética, en el año 2018 hicimos colecciones de semillas de poblaciones de C. berlandieri y diploides simpátricos en el sur de Texas, el sur de los Llanos Grandes, y en el litoral de Nueva Inglaterra. Referente al segundo objetivo, secuenciamos los genomas de dos diploides AA de la subsección Cellulata del Desierto de Sonora y el cultivar andino cañahua C. pallidicaule de subsección Leiosperma. Al alinear leídas pareadas de estos diploides con la secuencia referencia de C. quinoa cultivar ‘QQ74’, los porcentajes que coincidieron eran 99.31, 99.23, and 98.53 para C. watsonii, C. sonorense, y C. pallidicaule, respectivamente. Estos datos aportan la hipótesis que, de entre estas tres C. watsonii es la especie más cercana al ancestro AA de la quinua. Continuamos nuestros esfuerzos en secuenciar un panel más amplio de diploides con el fin de identificar con más seguridad el ancestro maternal de C. quinoa y C. berlandieri, sea que todavía existe. <![CDATA[Sustainability of Quinoa in Rainfed Agricultural Systems: A Case Study on the O'Higgins Region, Chile]]> https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202019000200197&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Quinoa is a grain that has seen a rapid consumption boom in recent years. Chile has also followed this trend through quinoa consumption associated with a healthy diet and environmental care. The correlation between quinoa crops and farming sustainability lays mainly in the actions and expertise of the agents involved in the decision-making process, who depend on the available experience and knowledge. Multicriteria decision analysis is a set of support techniques in the decision-making process. It consists of directing multiple opinions and assessment criteria, in specific actions, validated by an interest group. This study is based on the definition and weighting of the criteria that influence the sustainability of quinoa as a crop in contrast with the wheat as the most important crop in the rainfed area, taking into account the opinions of farmers and other parties involved. The findings are the weighting of the criteria of the following variables: contribution to family income, ease of sales, positive impact on the environment, production cost savings, knowledge of the crop, and government support. The model helped to create a quantitative basis for the sustainability potential of quinoa as a booming crop and as an alternative for the traditional wheat crop in farming.<hr/>Resumen La quinua es un grano que ha experimentado un rápido auge de consumo en los últimos años. Chile también ha seguido esta tendencia a través del consumo de quinua asociado a una dieta saludable y al cuidado del medio ambiente. La correlación entre el cultivo de la quinua y la sostenibilidad de la agricultura radica principalmente en las acciones y conocimientos de los agentes involucrados en el proceso de toma de decisiones, que dependen de la experiencia y los conocimientos disponibles. El análisis de decisiones multicriterio es un conjunto de técnicas de apoyo en el proceso de toma de decisiones. Consiste en dirigir múltiples opiniones y criterios de evaluación, en acciones concretas, validadas por un grupo de interés. Este estudio se basa en la definición y ponderación de los criterios que influyen en la sostenibilidad de la quinua como cultivo, en contraste con el trigo como el cultivo más importante en la zona de secano, teniendo en cuenta las opiniones de los agricultores y otras partes involucradas. Los resultados son la ponderación de los criterios de las siguientes variables: contribución a la renta familiar, facilidad de venta, impacto positivo en el medio ambiente, ahorro de costes de producción, conocimiento del cultivo y ayudas públicas. El modelo ayudó a crear una base cuantitativa para el potencial de sostenibilidad de la quinua como cultivo en auge y como alternativa al cultivo tradicional de trigo en la agricultura. <![CDATA[Quinoa Industry Development in China]]> https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202019000200208&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Quinoa, a food crop native to South America, is now gaining much attention in China. Quinoa was introduced to China in the 1960s; however, it was only distributed in scattered districts until 2008. The foundation of the Quinoa Committee of the Crop Science Society of China (QCCSSC) in 2015 has promoted the combination of policy-makers, researchers, manufacturers, and farmers related to quinoa. In 2018, the harvest area of quinoa in China increased to nearly 12,000 ha, with a total production of 20,000 tons distributed in 24 provinces. Through the collaboration of enterprise and research institutes, quinoa cultivation techniques were integrated into different eco-regions, and a series of stabilized breeding materials was gained. Additionally, 14 varieties were certified by provincial or municipal cultivar registration committees. Quinoa products, such as noodles, liquor, and yogurt, were developed based on nutritional and technological research. Thanks to the promulgation of the first Chinese industrial standard for quinoa, quinoa products are now available both in online shops and offline supermarkets. Above all, China is undergoing an adjustment of sustainable agricultural policy and increasing demands for more nutritional and diversified foods, demonstrating a great prospect for quinoa.<hr/>Resumen La quinua, un cultivo alimenticio originario de América del Sur, ahora está ganando mucha atención en China. La quinua se introdujo en China en la década de 1960; sin embargo, solo se distribuyó en distritos dispersos hasta 2008. La fundación del Comité de Quinua de la Sociedad de Ciencia de Cultivos de China (QCCSSC) en 2015 ha promovido la combinación de creadores de políticas, investigadores, fabricantes y agricultores relacionados con la quinua. En 2018, el área de cosecha de la quinua en China aumentó a casi 12,000 ha, con una producción total de 20,000 toneladas distribuidas en 24 provincias. A través de la colaboración de empresas e institutos de investigación, las técnicas de cultivo de quinua se integraron en diferentes ecorregiones y se obtuvo una serie de materiales de reproducción estabilizados. Adicionalmente, 14 variedades fueron certificadas por comités de registro de cultivares provinciales o municipales. Los productos de la quinua, como los fideos, el licor y el yogur, se desarrollaron a partir de investigaciones nutricionales y tecnológicas. Gracias a la promulgación del primer estándar industrial chino para la quinua, los productos de quinua ahora están disponibles tanto en las tiendas en línea como en los supermercados fuera de línea. Por encima de todo, China está experimentando un ajuste de la política agrícola sostenible y la creciente demanda de alimentos más nutritivos y diversificados, lo que demuestra una gran perspectiva para la quinua.