SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.50 número1Cazadores recolectores en tiempos formativos. Trayectoria histórica local en la precordillera del extremo norte de Chile“LA TRANSICIÓN” VISTA DESDE LOS VALLES INTERMONTANOS DEL NOROESTE ARGENTINO: NUEVOS DATOS DE LA QUEBRADA DE LOS CORRALES (EL INFIERNILLO, TUCUMÁN, ARGENTINA) índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Chungará (Arica)

versión On-line ISSN 0717-7356

Resumen

HOCSMAN, Salomón  y  BABOT, María del Pilar. The transition from hunter-gatherers to agro-pastoralist societies in Antofagasta de la Sierra (Argentinean Puna, Argentina): Perspectives from agency and practices. Chungará (Arica) [online]. 2018, vol.50, n.1, pp.51-70. ISSN 0717-7356.  http://dx.doi.org/10.4067/S0717-73562018005000202.

In this article, we develop the content and scope of the notion of transition to food production (TFP) and use it to understand the transition from hunter-gatherers to agro-pastoralist societies in Antofagasta de la Sierra, in the southern Puna of Argentina. We particulary focus on, issues related to culinary practices, the settlement / emplacement of residential sites, and the emergence of identities, with special reference to the period between 5,000 and 3,000 cal. BP (4,500-3,000 BP). We also refer to the previous and subsequent moments in the local continuum. To do that, we integrate and review the existing data for the area from the archaeological analysis of the social production, reproduction and transformation during the node of the transition, approaching it from the perspective of practices and agency.

Palabras clave : Transition to food production; agency; culinary practices; settlement; identity; Argentinean Puna.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )