SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.29 número1PREVALENCIA DE DEFICIENCIA DE HIERRO EN PREESCOLARES DE LA COMUNA LA PINTANACAMBIOS EN LA ESTRUCTURA ALIMENTARIA Y CONSUMO APARENTE DE NUTRIENTES DE LOS HOGARES DEL GRAN SANTIAGO 1988-1997 índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

Compartir


Revista chilena de nutrición

versión On-line ISSN 0717-7518

Resumen

ROMO M., Marcela  y  CASTILLO D., Carlos. SOCIAL SCIENCES METHODS APPLIED TO NUTRITIONAL ISSUES. Rev. chil. nutr. [online]. 2002, vol.29, n.1, pp.14-22. ISSN 0717-7518.  http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182002000100003.

We review the new challenges in nutritional studies associated to the rapid changes in eating habits present in the modern world. The strategies applied to analyze this core include a complementation between nutritional and social sciences. We describe here social sciences techniques, particularly those from anthropology, in order to the better understanding of health disorders associated with eating behavior. Qualitative methodologies of research applicable to the nutritional issues are emphasized. We finally describe the potential and difficulties of the different techniques: ethnographic, observation, interview, discussion and focus groups.

Palabras clave : social sciences; nutritional behavior; methodology; qualitative techniques.

        · resumen en Español     · texto en Español

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons