SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.40 número2Nivel óptimo de proteínas en la dieta para alevines de Prochilodus mariaeComposición química de semillas de chía, linaza y rosa mosqueta y su aporte en ácidos grasos omega-3 índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Revista chilena de nutrición

versión On-line ISSN 0717-7518

Resumen

MORILLO S, Marielba et al. Evaluation of diets for Colossoma macropomum alevins, using earthworm (Eiseniafoetida) flour, soybean (Glycine max) and beans (Phaseolus vulgaris) as proteins sources. Rev. chil. nutr. [online]. 2013, vol.40, n.2, pp.147-154. ISSN 0717-7518.  http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182013000200009.

The current study was carried out with the purpose of evaluating two alternative diets in the feeding of Colossoma macropomum alevins using earthworm flour (Eisenia foetida), soybean (Glycine max) and beans (Phaseolus vulgaris) as the protein source and as fishmeal substitute and was compared with a control diet. The diets were formulated with a crude protein with a theoretical 32% protein. The body composition of C. macropomum fed the different diets showed that protein was between 47,3%% and 48,6% and the lipid content was found between 21,2% and24,3% not showing significant differences between diets (p>0,05). According to the results obtained there is a reason to think that a total substitution of fishmeal by earthworm meal, soybean and beans would be successful in feeding C. macropomum alevins.

Palabras clave : Colossoma macropomum; earthworm flour; soybean; beans; alevins.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons