SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.25 número3Composición, Análisis Termofísico y Análisis Sensorial de Frutos Colombianos: Parte 1: Almendro (Terminalia Catappa L.)Microencapsulación de Antocianinas de Berenjena (Solanum melongena L.) mediante Secado por Aspersión y Evaluación de la Estabilidad de su Color y Capacidad Antioxidante índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Información tecnológica

versión On-line ISSN 0718-0764

Resumen

ARRAZOLA, Guillermo; ALVIS, Armando  y  PAEZ, Manuel. Composition and Sensory Analysis Thermophysical Colombian Fruits. Part 2: Acerola (Malpighia emarginata L.). Inf. tecnol. [online]. 2014, vol.25, n.3, pp.23-30. ISSN 0718-0764.  http://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642014000300005.

The objective of this work is the moisture content, carbohydrate and ash in acerola (Malpighia emarginata L) in three regions of the department of Córdoba, and analyzation of the thermophysical and sensory properties. The thermophysical properties, such as conductivity, thermal diffusivity, specific heat and density were determined in the fruit according to the chemical composition and comparing acerola DEPROTER software. Ash and moisture values in fruits did not find significant differences in the regions of high and medium Sinu carbohydrates (p <0.05) in the three study areas. Diffusivity and thermal conductivity, specific heat and density of fresh acerola cherries was 1.4696x10-7 m2 S-1, 0.5979 W m-1 C-1, 3.9685 kJ kg-1 °C-1 and 1086.6077 kg m-3, sensory as the results show similar behavior for sample flavors except sweet taste, which the sample from the Sinu achieved a difference in the intensity of these attributes.

Palabras clave : acerola; thermophysical properties; sensory analysis.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )