SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.26 número6Obtención de Isoespintanol por Hidrodestilación y Cristalización a partir del Extracto Bencínico de Oxandra xylopioidesFormación de Microcápsulas de Tamaño Controlado por Gelación Iónica Utilizando Mezclas Biopoliméricas Binarias índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Información tecnológica

versión On-line ISSN 0718-0764

Resumen

SANCHEZ, Lorena; CHAVEZ, Jacqueline; RIOS, Luís A  y  CARDONA, Sandra M. Evaluation of a Natural Antioxidant extracted from Cashew (Anacardium occidentale L.) to improve the Oxidative Stability of Jatropha Biodiesel. Inf. tecnol. [online]. 2015, vol.26, n.6, pp.19-30. ISSN 0718-0764.  http://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642015000600004.

A natural antioxidant extracted from the shell of the cashew nut (CNSL) to improve the oxidative stability of jatropha biodiesel was evaluated. The oxidation stability at different temperatures of pure jatropha biodiesel and biodiesel with different concentrations of CNSL and propyl gallate was evaluated using the Metrohm 873 Rancimat equipment. It was found that there is a gradual increase in the induction time with the amount of antioxidant, and evaluation at higher temperature cause a decrease in this variable. Statistical analysis of the results was performed using ANOVA tables and oxidation can be described using a first order kinetics. The rate of consumption of CNSL in jatropha biodiesel was adjusted using the Arrhenius equation and activation energy of 103.94 kJ / mol was obtained.

Palabras clave : jatropha biodiesel; Anacardium occidentale L; Cashew nut sell; antioxidants; kinetics.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons