SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.26 número6Evaluación de un Antioxidante Natural extraído del Marañón (Anacardium occidentale L.) para mejorar la Estabilidad Oxidativa del Biodiesel de JatrophaObtención de un Sustituto de Chocolate tipo-Pasta usando Pulpa de Carao (Cassia fístula L.) índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Información tecnológica

versión On-line ISSN 0718-0764

Resumen

GONZALEZ, Rafael E; TARON, Arnulfo  y  MORON, Lena B. Sized-Controlled Microcapsules Formation by Ionic Gelation Using Binary Biopolymer Mixtures. Inf. tecnol. [online]. 2015, vol.26, n.6, pp.31-38. ISSN 0718-0764.  http://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642015000600005.

The aim of this study was to develop a methodology for obtaining controlled size microcapsules by ionic gelation using binary biopolymer mixtures. Controlling the diameter of microcapsules is a critical parameter in the successful of its integration in food applications. The diameter of the microcapsules and the microencapsulation efficiency of Lactobacillus casei were studied as a function of stirring speeds (300900 rpm) and of the surfactant concentration (0.0- 0.6 % v/v). The results indicate that it is possible to develop a process of microencapsulation of L. casei obtaining ideal mean diameters for food applications (85 μm) with an efficiency of 80% using agitation velocity of 300 rpm and surfactant addition of 0.6 % (v/v).

Palabras clave : biopolymers; microcapsules; surfactant; agitation velocity.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons