SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.27 número4Efecto de la Gelatinización de Harina de Yuca sobre las Propiedades Mecánicas, Térmicas y Microestructurales de una Matriz Moldeada por CompresiónOptimización de los Costos de Operación del Proceso de Electro-oxidación para una Planta de Tratamiento de Aguas Mediante Análisis Estadístico de Superficie de Respuesta índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Información tecnológica

versión On-line ISSN 0718-0764

Resumen

HAHN-VON-HESSBERG, Christine M; GRAJALES-QUINTERO, Alberto  y  NARVAEZ-SOLARTE, William. Apparent Digestibility Coefficient of Common Fodder Plants in the Andean Region for the Feeding of Nile Tilapia (Oreochromis niloticus). Inf. tecnol. [online]. 2016, vol.27, n.4, pp.63-72. ISSN 0718-0764.  http://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642016000400007.

Digestibility coefficients of crude protein, ether extract, neutral detergent fiber, acid detergent fiber, calcium, phosphorus, nitrogen free extract and gross energy are evaluated in: Tithonia diversifolia, Xanthosoma sagittifolium, Trichanthera gigantea and Gliricidia sepium, supplied to Oreochromis niloticus. The digestibility coefficients were calculated using the indirect method, replacing 30% of the reference diet by the plant material to be analyzed, using the 0.5% Cr2O3, and distributing the treatments in a randomized block design. The results obtained for different ranges of digestibility coeficiente for crude protein were 89.94% - 98.66%; ether extract 87.73% - 98.79%; neutral detergent fiber 17.60% - 87.73%; Calcium 50.44% - 95.41%; phosphorus 72.21% - 93.75%; nitrogen-free extract 60.20% - 96.57%; gross energy 57.31% - 78.47%. In conclusion, Oreochromis efficiently digested forage plants, becoming an alternative supplemental ingredient for food in farming systems.

Palabras clave : digestibility coefficient; Tithonia diversifolia; Xanthosoma sagittifolium; Trichanthera gigantea; Gliricidia sepium; Cichlidae; nutrition.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons