SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.28 número3Estudio del Comportamiento Fluido-Dinámico de un Agitador a Escala Reducida Mediante Simulación NuméricaDeterminación del Coeficiente Convectivo de Transferencia de Calor del Proceso de Escaldado de Zapallo (Cucurbita maxima) índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Información tecnológica

versión On-line ISSN 0718-0764

Resumen

ARIAS, Lorena; PEREA, Yorledis  y  ZAPATA, José E. Kinetic of the Mass Transfer Process in the Osmotic Dehydration of Mango (Mangifera indica L.) var. Tommy Atkins as Function of the Temperature. Inf. tecnol. [online]. 2017, vol.28, n.3, pp.47-58. ISSN 0718-0764.  http://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642017000300006.

The kinetics of the mass transfer process during the osmotic dehydration of mango sheets (Mangifera indica L.) var. Tomy Atkins was studied. The syrup/fruit ratio was 3/1 during the six hour process. Three mathematical models to describe the kinetics of water loss and solid gain at different temperatures (20, 35 and 50 °C) and sucrose concentrations (45 and 60 %) were used compared to each other. The empirical model of Azuara, a phenomenological model from solution of Fick's second law, and Peleg's empiric model were used. The results shown that empirical model of Peleg gave more accurate results than the empirical model of Azuara and the phenomenological model from solution of Fick's second law. Additionally, an Arrhenius equation for the effective diffusion coefficient as a function of the temperature function (for 60 °Bx concentration) was fitted.

Palabras clave : effective diffusion; Fick’s second law; empirical models; phenomenological models.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons