SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 número48DE ESPACIO HETEROLÓGICO A POSICIÓN ESTRATÉGICA: EL PAPEL POLÍTICO DE LA COCINA PAMPINA EN LA MINERÍA DEL NITRATO CHILENO: EL CASO DE "LA HUELGA DE LAS COCINAS APAGADAS" (1918-1946)LOS CONFLICTOS ETNOAMBIENTALES DE "PAMPA COLORADA" Y "EL TATIO" EN EL SALAR DE ATACAMA, NORTE DE CHILE: PROCESOS ÉTNICOS EN UN CONTEXTO MINERO Y TURÍSTICO TRANSNACIONAL índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Estudios atacameños

versión On-line ISSN 0718-1043

Resumen

VILCHES, Flora et al. LA MINERÍA DE LA SAL DURANTE EL SIGLO XX EN SAN PEDRO DE ATACAMA, CHILE (II REGIÓN): ENTRE LA EXPLOTACIÓN ARTESANAL Y LA INDUSTRIALIZACIÓN. Estud. atacam. [online]. 2014, n.48, pp.209-228. ISSN 0718-1043.  http://dx.doi.org/10.4067/S0718-10432014000200014.

During the 20th century, rock salt exploitation in the oases of San Pedro de Atacama was part of the capitalist expansion mainly associated with the great copper mining industry and to other minor uses. Historical documentation of these practices is scarce, although material remains and former actors in the mining process still survive. In this article we present archaeological evidence of rock salt mining sites of different temporality, scale and nature of exploitation. Such differences illustrate the distinct ways in which the local population and newcomers related to this new mode of subsistence. We discuss the social implications for the native indigenous population of the coexistence of artisan salt exploitation and industrialization within the context of an oasis both isolated and globalized.

Palabras clave : salt mining; capitalism; Atacama; industrial archaeology.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons