SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.42 número1Rendimiento de plantas híbridas de arroz en función de las diferentes modalidades de plantaciónDeterminación de tiempos de respuesta en la llegada de recursos terrestres al combate de incendios forestales: Estudio de caso: Chile Meditarráneo índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Ciencia e investigación agraria

versión On-line ISSN 0718-1620

Resumen

LACOSTE, Pablo et al. The rise and fall of Chanco cheese in Chile (1860-1930). Cienc. Inv. Agr. [online]. 2015, vol.42, n.1, pp.85-96. ISSN 0718-1620.  http://dx.doi.org/10.4067/S0718-1620201500010009.

This paper studies the historical evolution of Chanco cheese during two very different time periods: 1860-1900 and 1900-1930. The former was characterized by a high presence of the aforementioned cheese in Chilean society, and the latter period encompassed a time of identity contamination. Unlike Pisco, which has been delimited and protected as an Appellation of Origin (AO), Chanco cheese has been a victim of dilution of its own identity and cultural value. We hypothesize that the dilution and devaluing of Chanco cheese was a result of the incoherent actions of the State, producers and merchants with respect to its assessment, protection and delimitation of its identity.

Palabras clave : Agro foods; Appellations of Origin; Chanco cheese; Chile; identity contamination.

        · resumen en Español     · texto en Inglés     · Inglés ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons