SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.33 issue3Muscat of Alexandria in Chile and Argentina: origin and relationship with Pisco (Chilean Brandy)Typical Wines of Chile: the rise and decline of Chacolí (1810-2015) author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • On index processCited by Google
  • Have no similar articlesSimilars in SciELO
  • On index processSimilars in Google

Share


Idesia (Arica)

On-line version ISSN 0718-3429

Abstract

LACOSTE, Pablo; CASTRO, Amalia; BRIONES, Félix  and  MUJICA, Fernando. El pipeño: historia de un vino típico del sur del Valle Central de Chile. Idesia [online]. 2015, vol.33, n.3, pp.87-96. ISSN 0718-3429.  http://dx.doi.org/10.4067/S0718-34292015000300013.

Se estudia la historia del pipeño, vino típico del centro-sur de Chile. Se trata de un vino elaborado a partir de Uva País, Moscatel de Alejandría y otras variedades criollas. Debe su nombre a las "pipas", barriles de roble chileno, que se comenzaron a usar en el siglo XVIII. Se trata de vinos elaborados con métodos artesanales, con profundo arraigo en las capas populares y campesinas de Chile. Durante mucho tiempo fue valorado negativamente por los enólogos y especialistas. Pero en los últimos años se ha comenzado a descubrir a partir de su identidad, su historia y su arraigo social.

Keywords : pipeño; vinos chilenos; industria del vino.

        · abstract in English     · text in Spanish     · Spanish ( pdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License