SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.35 número4El virus del mosaico amarillo de la papa de Panamá (PYMPV): un patógeno emergente que infecta tomate industrial en la provincia de Los Santos, PanamáSistema Nacional de Innovación: Reflexiones y análisis del caso chileno índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Idesia (Arica)

versión On-line ISSN 0718-3429

Resumen

ASTORGA, Fabiola et al. Seasonal variation of lycopene content in tomato (Solanum lycopersicum L.) under conditions of salinity and excess boron in the Lluta valley, northern Chile. Idesia [online]. 2017, vol.35, n.4, pp.105-110. ISSN 0718-3429.  http://dx.doi.org/10.4067/S0718-34292017000400105.

Antioxidants, including lycopene, are compounds whose primary function in our body is to protect or reduce the risks of oxidative damage caused by free radicals, related to diseases such as cancer or heart conditions. In our study, the content of thisphytonutrient was evaluated in Naomi and "Poncho Negro" tomato fruit, during two seasons (summer and winter-spring), with an increase of their levels in both varieties during the winter-spring season, with a possible varietal effect and the temperatures, on the content of this pigment in the fruits.

Palabras clave : Antioxidant; lycopene; tomato; Lluta valley.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )