SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.44 número1Crecimiento y supervivencia de larvas de Anomalocardia brasiliana (Bivalvia: Veneridae) alimentadas con dietas de microalgasVariación genética en morfotipos de color de la especie en peligro de extinción, Paracentrotus gaimardi (Echinoidea: Echinidae) índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Latin american journal of aquatic research

versión On-line ISSN 0718-560X

Resumen

LAZZARI, Rafael et al. The inclusión of soybean oil in the diets of silver catfish (Rhamdia quelen) in relation to growth quality and fillet acceptability. Lat. Am. J. Aquat. Res. [online]. 2016, vol.44, n.1, pp.39-45. ISSN 0718-560X.  http://dx.doi.org/10.3856/vol44-issue1-fulltext-4.

ABSTRACT. The aim of this study was to evaluate the inclusion of soybean oil in the diet of female silver catfish (Rhamdia quelen) and its effect on the growth, composition, lipid profile and fillet acceptability thereof. In this experiment, 144 fish (237.75 ± 22.35 g) were distributed among 18 tanks (280 L) for 80 days. The use of 10% soybean oil in the fishes’ diet promoted higher weights (373.82 g) and better feed conversión ratios (1.5) for female silver catfish. The soybean oil levels tested did not interfere with fillet acceptability. Increasing soybean oil in the diet increased the quantity of unsaturated fatty acids in the fillets, which enhanced their nutritional quality. The use of 10% soybean oil is recommended for the female silver catfish diet.

Palabras clave : Rhamdia quelen; silver catfish; diet; fatty acids; lipid profile; nutritional quality; aquaculture.

        · resumen en Español     · texto en Inglés     · Inglés ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons