SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.44 número4Proceso alcalino para la extracción de quitina y producción de quitosano a partir de escamas de tilapia del Nilo (Oreochromis niloticus)Impactos de la pesca artesanal de la almeja Arca zebra sobre la población del neogastrópodo Voluta musica en el oriente de Venezuela índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Latin american journal of aquatic research

versión On-line ISSN 0718-560X

Resumen

JIMENEZ-VALERA, Socorro  y  SANCHEZ-SAAVEDRA, M. del Pilar. Growth and fatty acid profiles of microalgae species isolated from the Baja California Peninsula, México. Lat. Am. J. Aquat. Res. [online]. 2016, vol.44, n.4, pp.689-702. ISSN 0718-560X.  http://dx.doi.org/10.3856/vol44-issue4-fulltext-4.

The growth rate, fatty acid profile and toxicity of 21 microalgae strains (Cyanophyceae (3), Chlorodendrophyceae (1), Xanthophyceae (1) and Bacillariophyceae (16)), isolated from coastal waters of Baja California (NW México), were determined. Cyanophytes Komvophoron sp. had the highest growth rates (p = 2.98 divisions day-1) and Aphanocapsa marina had the highest cell concentration (11.92x106 cell mL-1). xanthophyte Heterococcus sp. had the largest cell size (193.12 pm) with lower growth rates (µ = 0.67 divisions day-1). Fatty acid content differed according to taxonomic group. Diatoms contained the highest percentages of polyunsaturated fatty acids (n-3 and n-6 PUFAs), ranging from 23.4 to 60.7%, and eicosapentaenoic acid (EPA) was the most abundant. None of the residual media from the isolated microalgae strains were toxic to Artemia franciscana nauplii. We conclude that based on their growth rate, fatty acid profile, and lack of toxicity, all the isolated microalgae strains have the potential to be used alone or as part of a mixed diet for the culture of marine organisms.

Palabras clave : microalgae; growth rate; fatty acids profile; Baja California; México.

        · resumen en Español     · texto en Inglés     · Inglés ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons