SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.36 número2Miocardiopatía dilatada reversible asociada a hipotiroidismo severoEvaluación Económica para Ia toma de decisiones sobre cobertura en salud: ¿qué debe saber el profesional de la salud? índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Revista chilena de cardiología

versión On-line ISSN 0718-8560

Resumen

ECHEVERRIA, Guadalupe  y  RIGOTTI, Attilio. Mediterranean Diet and HDL. Rev Chil Cardiol [online]. 2017, vol.36, n.2, pp.136-143. ISSN 0718-8560.  http://dx.doi.org/10.4067/S0718-85602017000200008.

Levels, lipid and protein composition, and functional properties of high density lipoproteins (HDL) determine the biological functions of this lipoprotein fraction and its protective role in cardiovascular disease. These HDL-related parameters can be modulated by pharmacological and non-pharmacological interventions. In the last two decades, it has been established that consumption of Mediterranean diet, especially when supplemented with extra virgin olive oil, improves different quantitative parameters (cholesterol levels and number of particles, as well as particle size) and functional properties (cell cholesterol efflux, cholesterol esterification as well as antioxidant, endothelial relaxation, and anti-inflammatory activities) of HDL in humans. Most likely, these effects contribute to the widely demonstrated benefits of Mediterranean diet intake against different chronic diseases.

Palabras clave : Mediterranean Diet; HDL; cardiovascular disease.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons