SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 número91Sede social comunitaria: La Serena, Chile | 2010 - 2011Cabaña Lanalhue (menos que cero): Contulmo, Chile | 2014 - 2015 índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


ARQ (Santiago)

versión On-line ISSN 0717-6996

ARQ (Santiago)  no.91 Santiago dic. 2015

http://dx.doi.org/10.4067/S0717-69962015000300016 

WORKS AND PROJECTS

Malleco Province Hall
Angol, Chile | 2013 - 2014

 

Francisco Javier Correa*, Cristóbal Fernández**, Pedro Hoffmann***, Andrés Mas**, Sebastián Mundi***, Soledad Pérez Martínez***

* Architect, arqdesign Arquitectos Consultores, Santiago, Chile.

** Professor, Universidad Finis Terrae, Santiago, Chile.

** Architect, Pontificia Universidad Católica de Chile, Santiago, Chile.


Abstract

This project, the result of an open public bid, manages to show the difference between a public services building and an actual public building. The volume’s withdrawn and the open corridor at ground level extend the square towards the building’s interior, leaving the 110-meter facade as the backdrop for a new urban scenery of public use.

Keywords: public space, building, corridor, public architecture, façade.


 


© Felipe Fontecilla

In October 2011, the Ministry of Public Works opened a competition to rebuild the Malleco Province Hall Building in the city of Angol through a public bid, bringing together eleven public services that were scattered throughout the city.

Our proposal was a building with a simple design and durable materials that would permit the flexible use of its spaces to respond to the variety of the services and activities that would be offered in the coming decades.

Both the building and the esplanade that precedes it are designed to support everyday life and events, using the state investment to create a condenser of citizen activities in Angol.

The strategy consisted in using the length of the terrain, 110 m, to build a continuous façade, a backdrop for the plaza of the Seven Foundations, Angol’s Civic Center. The volume is set back from the building line to leave a public space along the block. The setback also generated a narrower building width that optimized natural light and allowed for cross ventilation. Two existing araucarias defined an access patio that divided the building in two wings, one containing and auditorium and the civil registry and the other with ten public services.

To strengthen the civic character of the building and specify its relationship with the plaza, we connected its pavement and created an esplanade where the pedestrian is the primary user. The covered walkway along the facade functions as a protected access area as well as a meeting space in a rainy region of the country. This covered sidewalk also plays the role of connecting the esplanade, the building and the surrounding streets to integrate the new Government of Malleco with the city fabric.


Site plan. Published scale 1: 5.000

From topo to bottom: DD Section, Floor plan Auditorium level, Ground floor plan. Published scale 1 : 750
Legend: 1. Esplanade for events; 2. Atrium; 3. Covered corridor; 4. Entrance hall; 5. Waiting hall; 6. Auditorium; 7. Offices


CC Section. Published scale: 1: 500

© Felipe Fontecilla

Architects: Francisco Javier Correa, Cristóbal Fernández, Pedro Hoffmann, Andrés Mas, Sebastián Mundi, Soledad Pérez Martínez / Consultant: Arqdesign Ltda. / Collaborators: Felipe Aravena, Sebastián Paredes, María Jesús Vásquez / Location: Lautaro 201, Angol, Región de la Araucanía, Chile / Client: Gobernación de Malleco / Structural engineering: Ernesto Domínguez / Construction: Larraín Prieto Risopatrón S.A. / Plumbing: Jaime Vivanco / Electrical system: Luis Farías / Lighting: Mónica Pérez / Landscape: María Eugenia Muñoz / Energy efficiency: José Antonio Espinoza / Air conditioning: Francisco Avendaño / Acoustics: Mauricio Canales / Materials: Hormigón armado / Finishings: Exterior, concrete and glass; interior, wood and concrete / Cost: USD$1.660 /m² / Built area: 5.000 m² / Site area: 2.000 m² / Project year: 2011 - 2012 / Construction year: 2013 - 2014 / Models: Patricio Herrera


Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons