SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 número94Casa OE. Una odisea tecnocampesina en tres actos, Tarragona, EspañaCasa en Morrillos. Morrillos, IV Región, Chile. índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


ARQ (Santiago)

versión On-line ISSN 0717-6996

ARQ (Santiago)  no.94 Santiago dic. 2016

http://dx.doi.org/10.4067/S0717-69962016000300076 

Works & projects

Antivilla. Berlin, Germany

Arno Brandhulber 1   *  

Markus Emde 1   **  

Thomas Burlon 1   ***  

1Socio Brandhulber+ Emde, Burlon, Berlín, Alemania. team@brandlhuber.com

Abstract:

Transforming an old factory into a house, and thus the problem of how to heat such large spaces, is the origin of the 'antivilla': a project that, by reorganizing housing logic and functions according to thermic requirements and its usage throughout the seasons, subverts any traditional imaginary on how a house ought to be.

Keywords: house; factory; reconstruction; energy; Berlin

The reconstruction of the former GDR tricot factory Ernst Lück, located at the Krampnitzsee, southwest of Berlin, does not aim for a conventional physical upgrade of the outer shell. Instead, it questions the mandatory standards in current building regulations by proposing a new understanding of architecture and environment.

(c) Paul Reinhardt

Figure 1 Existing situation 

(c) Erica Overmeer

Figure 2 Antivilla 

Instead of insulating the existing structure and to save costs, the façade was covered with shortcrete. The gabled roof made of asbestos plates was removed and replaced by a newly designed flat one which structurally functions as a beam and therefore allow for up to five meter wide openings in the existing walls. Moreover, the coarse openings emphasize the physical presence of the existing structure.

Inside, the building was gutted - non-bearing walls were removed. A functional core, including bathroom, kitchen and sauna supplements the upper floor. The sauna stove functions as the central point of differentiated climatic zones, which dissolve from the warmer inside to the cooler outside and can be separated by translucent pvc curtains. Therefore a generous spatial impression remains.

Figure 3 Antivilla. Ground floor plan. Published scale 1: 200 

Figure 4 Antivilla. First floor plan. Published scale 1: 200 

Figure 5 Antivilla. Section. Published scale 1: 200 

Figure 6 Antivilla. Elevación norte. Published scale 1: 200 

Figure 7 Antivilla. South elevation. Published scale 1: 200 

Figure 8 Antivilla. West elevation. Published scale 1: 200 

While in winter the heated space can shrink to the core area of approximately 70 sqm in total, it can expand in other seasons accordingly. In contrast to the climatic gradation, the condition of the light differentiates according to the functional needs.

Thus, Antivilla is re-using and re-thinking Reyner Banham's concept of Architecture of the Well-Tempered Environment from 1969, combining his two distinct principles of 'generating space': the existing structure representing the 'constructional aspect' and the climatic gradation representing the 'energetic aspect'.

Figure 9 Location plan. N. S. 

(c) Erica Overmeer

(c) Erica Overmeer

Figure 12 Antivilla. Axonometric. N. S. 

Figure 13 Site plan. Published scale 1: 1.000 

(c) Erica Overmeer

(c) Erica Overmeer

(c) Erica Overmeer

Architects

Brandlhuber+ Emde, Burlon

Team

Elsa Beniada, Peter Behrbohm, Klara Bindl, Romina Falk, Victoria Hlubek, Tobias Hönig, Cornelia Müller, Markus Rampl, Paul Reinhardt, Jacob Steinfelder, Caspar Viereckl

Location

Potsdam-Krampnitz, Alemania

Client

Privado

Structural Engineers

Pichler Ingenieure: Andreas Schulz, Robert Hartfiel, Karin Guttmann

Built area

572 m2

Site area

1.466 m2

Project year

2010-2012

Construction year

2013-2014

Creative Commons License Este es un artículo publicado en acceso abierto bajo una licencia Creative Commons