SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 número94Casa en Morrillos. Morrillos, IV Región, Chile.Unfolding Pavilion: Curated Archives. Casa alle Zattere, 26-31 de mayo de 2016, Venecia, Italia. índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


ARQ (Santiago)

versión On-line ISSN 0717-6996

ARQ (Santiago)  no.94 Santiago dic. 2016

http://dx.doi.org/10.4067/S0717-69962016000300088 

Works & projects

Lautaro House. Linares, Chile.

Felipe Alarcón 1   *  

1Arquitecto, Pontificia Universidad Católica de Chile, Santiago, Chile. alarcon.arq@gmail.com

Abstract:

The imaginary behind the house with pitched roof, fence and front yard - current in Chilean intermediate cities - is completely disrupted through this remodeling. By transforming the original tiles (rain protection) into the masonry of the wall that replaces the gate (privacy protection), the project suggests a new domestic imaginary: an open, bright interior along a blind enclosing wall facing the neighbors and the street.

Keywords: remodeling; domestic space; intermediate cities; Linares; Chile

Buildings not only convey their physical characteristics, but also symbolic values attributable to experiences and memories, including what we imagine and what we know. In the case of a house, the bond between the user and the building represents a relationship that gains in symbolic value with everyday use.

Figure 1 Axonometric. Not scaled. 

(c) Pablo Casals

Figure 3 Former house 

(c) Pablo Casals

This small house reform explores its user's connection with the built environment, the meaningful link between materials and its attachment to memories. Therefore, preserving a certain state of affairs would become a disguised way of keeping hopes already dashed by reality, to the detriment of any possibility of improvement. Through architecture, the intention is to give the house a new order, allowing memory and its daily presence to express in a subtle, less concrete way.

(c) Pablo Casals

Figure 6 West elevation. Published scale 1: 125 

(c) Pablo Casals

Figure 8 AA Section. Published scale 1: 125 

(c) Pablo Casals

Figure 10 BB Section. Published scale 1: 125 

The project's first step is clearance: the decision of establishing what remains and what is removed. This seeks to preserve the original structural matrix (double band) and, in turn, reusing certain materials that connect with preexistences as, for example, some wooden decorations or the old roof tiles as masonry for the façade.

Figure 11 Ground floor plan. Published scale 1: 125 

Figure 12 First floor plan. Published scale 1: 125 

In addition, the slanting volume supported by the original structure together with a storage volume magnify the house's interior void, providing fresh air and new light. A long window at the top of the volume allows indirect southern light sky to slide through the curved ceiling formed by the structure's inverted trusses, integrating a previously missing element: the sky.

Architects

Felipe Alarcón Carreño

Collaborators

Juan Paulo Alarcón

Location

Lautaro 860, Linares, Chile

Client

Particular

Structural engineering

Pedro Bartolomé

Building contractor

Felipe Alarcón

Mechanical engineering

Darwin Barra

Electrical system

Darwin Barra

Construction system

Metal structure

Interior and exterior finishing materials

Steel plates, plywood boards, reused tiles

Built área

104 m2

Site Surface

160 m2

Project year

2014

Construction year

2015

Photographs

Pablo Casals Aguirre

Creative Commons License Este es un artículo publicado en acceso abierto bajo una licencia Creative Commons