SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 número102110 habitacionesEspeculación, renta de suelo y ciudad neoliberal. O por qué con el libre mercado no basta índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


ARQ (Santiago)

versión On-line ISSN 0717-6996

ARQ (Santiago)  no.102 Santiago ago. 2019

http://dx.doi.org/10.4067/S0717-69962019000200106 

Works & projects

Multigenerational Building Giesserei

Galli Rudolf Architekten1 

1 Galli Rudolf Architekten, Zúrich, Suiza. mail@galli-rudolf.ch

Abstract:

Although high-density housing is one of the favorite grounds for economic speculation, it does not happen very often that it translates into architectural experimentation. The following project is one of those few exceptions. Instead of standardizing potential inhabitants, this building aims for acknowledging diversity: its 43 apartment types range between two and nine rooms and, furthermore, some consider a ‘wildcard’ room that allows their inhabitants to sublet it to third parties.

Keywords: speculation; building; design; process; project

Source: © Hannes Henz, Zurich

Figure 1 

Source: © Hannes Henz, Zurich

Figure 2 

Source: © Hannes Henz, Zurich

Figure 3 

The multigenerational house is situated in the development area Neuhegi on the premises of the Sulzer company’s former foundry in Oberwinterthur. The program included an urban master plan that would translate the footprint and the large-scale dimensions of the factory halls into a spatial concept for the new development. Adjacent to the site, the spacious public Eulachpark stretches along the bank of the Eulach stream; the park was newly created by the City of Winterthur to improve the living quality in the developing quarter.

Source: © Hannes Henz, Zurich

Figure 4 

Source: © Hannes Henz, Zurich

Figure 5 

Two six-story longitudinal buildings in north-south direction together with two lower lateral buildings frame a courtyard. On the ground level, a variety of public uses animate the whole residential complex. In the apartments above, entrance spaces, corridors, living and dining rooms form continuous room arrangements, which open to the facades on one or two sides. The meandering loggias of the floor plan have been realized as garden rooms for the apartments. As a continuous room layer they shape the appearance of the facades on the four longitudinal fronts. In alternating intervals they are interrupted by double-story openings, thus creating an interplay between the single- and double-story areas. Additionally, the colorful, horizontally arranged wooden slats of the balustrades together with vertical sliding elements create lively and oscillating exterior spaces.

Figure 6 First level plan 

Figure 7 Second level plan 

Figure 8 Fourth level plan 

Figure 9 Sixth level plan 

Figure 10 Dwelling units variations, levels four to six 

Adhering to the high ecological criteria of the program, the whole building is constructed as a wooden structure. The stairwells and basement in concrete and the interior cladding in gypsum are exceptions in this regard, following the fire standards for six-story wood constructions. The modular floor plan system is based on a fine room grid coherent with the wood construction. It allows for a wide variety of different dwelling dimensions as well as forty-three different apartment types. There are additional ‘joker rooms’ with bathroom that can be rented, apartments with two to seven rooms, and an apartment with nine rooms, designed for a larger living community. The east-west alignment of the two longitudinal buildings furthermore allows for mini-apartments that are only oriented towards one side along the efficient circulation.

Figure 11 Section AA 

Figure 12 Section BB 

Figure 13 Section CC 

Figure 14 First level plan - Dwelling units 

Se puede acceder a los 155 departamentos a través de ocho escaleras, cada una sirviendo hasta cinco unidades por piso. Una variedad de vivienda multifacética y diferenciada junto con habitaciones organizadas en capas crean el marco ideal para la unión de generaciones y modos de vida presentes en esta cooperativa autoorganizada.

Figure 15 Dwelling units 

Figure 16 Dwelling units 

Source: © GIS -ZH, Kanton Zürich

Figure 17 Site plan 

Multigenerational Building giesserei

Architects: Galli Rudolf Architekten

Collaborators: Claudio Schiess, Jens Gerber, Thomas Taufer-Laffer, Katja Hoff, Valeria Schmidt-Pitsch

Location: Ida-Sträuli-Strasse 65, Winterthur, ZH, Suiza

Cliente: GESEWO, Winterthur

Civil engineer: Indermühle Bauingenieure, Thun

Construction: ph-Baumanagement AG, Frauenfeld

Electrical engineering: EGO-Elektrikergenossenschaft, Winterthur

Landscape: Rotzler Krebs Partner GmbH, Landschaftsarchitekten, Winterthur

Sustainability: Büro für Bau- und Umweltchemie.

Materials: Reinforced concrete, timber structure

Finishings: yeso

Built area: 29.265 m2

Project year: 2009-2011

Construction year: 2011-2013

*

Galli Rudolf Architekten Andreas Galli, Architect, HTL Burgdorf, ETH BSA SIA, Zürich 1989. Yvonne Rudolf, Architect, ETH BSA Zürich 1989. In 1998 founded the Zurich-based firm Galli Rudolf Architekten. Have built a range of projects in housing, mixed-use developments, and schools and has garnered acclaim for its innovation in integrating and preserving historic buildings in the midst of large rebuilding or redevelopment projects. Their work has been published in several architectural magazines and in Sabine von Fischer (ed.), Galli Rudolf Architekten 1998-2014 (Park Books, 2014).

Creative Commons License Este es un artículo publicado en acceso abierto bajo una licencia Creative Commons