SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 número106Coexistiendo en arquitecturas que coexisten. Edificio Fachada y Patio Cubierto en el Centro de Extensión Oriente UC, Providencia, 2019La coexistencia entre Chilenos y Mapuche. Chile, Estado plurinacional e intercultural índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


ARQ (Santiago)

versión On-line ISSN 0717-6996

ARQ (Santiago)  no.106 Santiago dic. 2020

http://dx.doi.org/10.4067/S0717-69962020000300142 

Works & projects

Magnolio Media Group

Pedro Livni1  2 

1 Profesor, Facultad de Arquitectura, Diseño y Urbanismo, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay. pedrolivni@gmail.com

2 Profesor, Escuela de Arquitectura y Estudios Urbanos, Universidad Torcuato Di Tella, Buenos Aires, Argentina

Abtract:

Achieving an appropriate coexistence between different uses in confined spaces is one of the ways in which architecture can contribute to vitalizing cities. It is not only about the formal articulation of different volumes, but also about allowing the programs to mutually enhance each other, thus generating synergies between them. This project in Montevideo accomplishes this by adding an unsolicited space: a covered public void in the center of the site.

Keywords: coexistence; recycle; house; expansion; project

Source: © Javier Agustín Rojas

Figure 1 

The Magnolio Media Group building is based on the recycling, expansion, and transformation of an existing eclectic-style house into a media complex for radio studios, a performance hall for 150 people, and a restaurant. Programs that housed in the same building must have the possibility of coexisting independently..

Source: Fotografía de Javier Agustín Rojas

Figure 2 Site 

The difficulty of the project laid in how to accommodate the new programmatic needs - which greatly exceeded the footage of the existing house - and achieve a reasonable coexistence between the new construction and the house, capitalizing on the energy previously deployed. As the existing house is on the front side of the property and towards the street, the problem of generating a new form in urban terms is avoided. Thus, the new programmatic condition, alien to the residential environment of its location, coexists in the background without altering the neighborhood feel of the environment with its physical presence.

Figure 3 First level plan 

Figure 4 Left: second level plan; right: third level plan 

Figure 5 Section AA 

Figure 6 Left: front elevation; right: section CC 

Our main interest was to give the building a strong public dimension. The generous width of the property, when compared to the adjoining lots, allowed us to have the extension of the new floor completely elevated at the back, in the manner of a ‘bridge-building’ that leads up to the theater room. Then arose the idea to use a system of parapet beams that, supported at the ends, span through the 14.5 meters between the existing Our main interest was to give the building a strong public dimension. The generous width of the property, when compared to the adjoining lots, allowed us to have the extension of the new floor completely elevated at the back, in the manner of a ‘bridge-building’ that leads up to the theater room. Then arose the idea to use a system of parapet beams that, supported at the ends, span through the 14.5 meters between the existing.

Source: © Javier Agustín Rojas

Figure 7 

Figure 8 Section BB 

Figure 9 Axonometric 

In this way, and with the mirror of post-war São Paulo architecture, the covered space under the ‘bridge-building’ is an extension of the public space of the street, becoming an open foyer that gives access to the room, while it links the three programs from the outside. In order to create an estrangement between the street and the interior of the property, two gardens flank the foyer on both sides of the ‘bridge-building’, inspired by the naive images of Henri Rousseau.

Source: Javier Agustín Rojas

Figure 10 

In constructive terms, the new addition is largely solved by assembling prefabricated elements. A structure of pillars and steel beams on which prestressed tiles are supported configure the horizontal planes and a glass skin, the vertical walls. The greatest difficulty consisted in the assembly logistics, since all the work was carried out in the rear part of the site and had to coexist with the magnolia tree located right in the side passage, a tree that later gave the project its name.

Source: Javier Agustín Rojas

Figure 11 

Magnolio Media Group

Architect: Pedro Livni

Documentation project: Pedro Livni, Rafael Solano

Location: Pablo de María 1015, barrio Parque Rodó, Montevideo, Uruguay

Client: Magnolio Media Group

Structural engineering: Alberto Catañy

Structure: MTA Ingeniería

Mechanical engineer: MED

Plumbing: Ana Rodrigo

Fire protection: GRAUSER

Budget: Us$ 1.200 / m2

Built area: 1.170 m2

Site area: 758 m2

Project year: 2018

Construction year: 2018-2019

Photography: Javier Agustín Rojas

Construction process photography: Javier Agustín Rojas, Rafael Solano

Pedro Livni

Architect, Universidad de la República de Uruguay, 2002. Master in Architecture, Pontificia Universidad Católica de Chile, 2011. He was curator of the Uruguay pavilion for the Venice Biennale in 2012, and his work has been awarded in different instances, including: Miami International Architecture Biennial (2005), Quito International Architecture Biennial (2006) and Argentine Architecture Biennial (2018). He is also the founder of Pedro Livni Arquitectos based in Montevideo and, together with Gonzalo Carrasco, of the architecture critic site VOSTOKPROJECT. He is currently a professor at the Universidad Torcuato Di Tella in Buenos Aires and at the FADU of the Universidad de la República de Montevideo.

Creative Commons License Este es un artículo publicado en acceso abierto bajo una licencia Creative Commons